Reacties na

afloop

Het congres zit erop. Wat hebben de deelnemers ervan opgestoken en wat leverde het hen op?

groen-rechts

Reacties na

afloop

Het congres zit erop. Wat hebben de deelnemers ervan opgestoken en wat leverde het hen op?

groen-rechts

Reactie

‘veel geleerd over diversiteit’

“Ik heb vandaag veel geleerd over diversiteit, een onderwerp waarmee ik normaal niet veel bezig ben. Daarnaast heb ik met veel mensen uit mijn vakgebied kunnen bijpraten en gehoord waar ze tegenaanlopen. De KB levert diensten aan alle openbare bibliotheken dus het is belangrijk voor mij om te weten wat er speelt.”

Erik van den Bergh, Koninklijke Bibliotheek

Reactie

‘Veel witte vrouwen’

“De zaal was vandaag niet erg divers. Er waren vooral veel witte vrouwen, zoals ik. In bibliotheken in Amsterdam en Rotterdam zie je wel meer diversiteit in het personeelsbestand, maar dan vooral achter de balie en niet in leidinggevende functies. Op het vlak van diversiteit van personeel in de bibliotheeksector valt nog veel te doen.”

Barbara van Walraven, Probiblio en BoekStart

Reactie

‘Diversiteit is vanzelfsprekend’

“Ik merk dat ik anders tegen diversiteit aankijk dan sommige andere congresdeelnemers. Ik woon en werk in Rotterdam en ben van Antilliaanse afkomst. Ik ga vanzelfsprekend om met mensen met verschillende achtergronden. Diversiteit is voor mij de realiteit, niet iets om na te streven. Ik vind het goed dat het onderwerp op de agenda staat, maar je moet er niet te krampachtig mee omgaan. Ik kan me voorstellen dat de realiteit in kleine dorpen op het platteland er simpelweg anders uitziet.”

Ashley Margarittha, Bibliotheek Rotterdam

Reactie

‘Samen vraagstukken oppakken’

“We zijn in Dongen op de goede weg, de bibliotheek was ook genomineerd voor de Beste Bibliotheek 2019. De bibliotheek zit samen met vier andere partners in een gebouw. We willen dat zij niet alleen met de geëigende partners samenwerkt. In onze gesprekken kijken we hoe we samen maatschappelijke vraagstukken kunnen oppakken. Bijvoorbeeld met bijeenkomsten in de bibliotheek over armoede.”

Marlou van Meeuwen, gemeente Dongen

Reactie

‘Ik wil verrast worden’

“Ik hoop een keer écht verrast te worden. Ik loop al een tijdje mee in deze wereld en ik vind het allemaal nog wat lief. Ook het thema diversiteit wordt wat voorzichtig opgepakt. De partijen die als voorlopers worden gepresenteerd zijn dezelfde als vijf jaar geleden. Wat zegt dat over onze sector? Vernieuwing hoort vanuit het collectief te komen. Wat ik wél zoek? Dat weet ik niet. Ik wil verrast worden.”

Dave Damen, Bibliotheek Rijn en Venen

Reactie

‘Bezig met digitale inclusie’

“Dat diversiteit een onderwerp is binnen de bibliotheekwereld, zie je al als je om je heen kijkt: er werken voornamelijk autochtone vrouwen bij de bibliotheek. Diversiteit sijpelt overal doorheen. Wij werken bijvoorbeeld met diverse klant- en doelgroepen. Diversiteit is voor mij niet alleen afkomst. In ons Leescafé werken mensen met beperkingen. Verder zijn we hard bezig met digitale inclusie en taalvaardigheid.”

Milet Verberne, Bibliotheek Hoorn

Colofon

Het Nationale Bibliotheekcongres wordt georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB). Dit e-zine is een eenmalige uitgave van de KB. Gegevens uit deze uitgave mogen uitsluitend met toestemming van de KB worden overgenomen.

HET TEAM VAN MAGAZINE ON THE SPOT:
REDACTIE: Karlijn Broekhuizen, René Lamers, Eva de Valk
EINDREDACTIE: Anje Romein
VORMGEVING: Lisanne Gottenbos
FOTOGRAFIE: Eelkje Colmjon, Edwin Weers 
FILM: Luc en Niels Busschots

FOTOGRAFIE VANUIT KB: Jacqueline van der Kort

Voor vragen over het Nationale Bibliotheekcongres 2019 kunt u contact opnemen met Loes van Eijk, projectleider (loes.vaneijk@kb.nl) of Martine Klaassen, communicatie (martine.klaassen@kb.nl) van de KB.​