Inhoudsopgave

Heb je een scan nodig van bijvoorbeeld een hoofdstuk uit een boek of een artikel uit een tijdschrift? Je kunt scans bestellen van materiaal uit onze collecties en uit andere Nederlandse en buitenlandse bibliotheken. Het is niet mogelijk om hele publicaties op te vragen. De scans zijn zwart-wit en je ontvangt ze per e-mail als pdf-bestand. Op deze pagina lees je hoe je scans kunt bestellen en wat het kost.

Scan of reproductie

Wil je hoogwaardige digitale reproducties van materiaal uit de collecties van de KB? Bijvoorbeeld van kranten of ander materiaal uit de bijzondere collecties? Kies dan voor een reproductie in plaats van een scan.

Staat wat je zoekt al online?

Misschien is wat je zoekt online te bekijken als je lid van de KB bent. Soms is het zelfs helemaal gratis online te vinden. Het kan de moeite waard zijn om dit uit te zoeken voordat je een scan bestelt. Ga om dit uit te zoeken naar ons overzicht met online bronnen of zoek via WorldCat Discovery.

Scans bestellen

De makkelijkste manier om een scan te bestellen is via WorldCat Discovery (WCD). Je hoeft dan namelijk niet zelf alle gegevens in te vullen in het bestelformulier. Kijk dus eerst of je materiaal in WCD staat:

  1. Ga naar WorldCat Discovery.
  2. Gebruik de zoekbalk om naar een boek of ander materiaal te zoeken.
  3. Klik in de zoekresultaten op het materiaal dat je zoekt.
  4. Klik onder ‘Access Options’ op ‘Bestel via de KB’. Je wordt nu doorgestuurd naar onze webwinkel.
  5. Klik op ‘Zwart-witscans bestellen’.
  6. Vul het formulier in en betaal om je bestelling af te maken.

Staat wat je zoekt niet in WCD? Ga dan direct naar het bestelformulier voor zwart-witscans en vul daar zelf alle gegevens in.

Iedereen kan scans bestellen bij de KB, ook als je geen KB-lid bent.  

Als particulier scans bestellen

Dit zijn de kosten voor het bestellen van scans voor particulieren:

  • KB-leden: € 6,50 per artikel uit tijdschrift of hoofdstuk uit boek. Het is niet mogelijk om gehele publicaties aan te vragen.
  • Niet-leden: € 10 per artikel uit tijdschrift of hoofdstuk uit boek. Het is niet mogelijk om gehele publicaties aan te vragen.

Je betaalt vooraf via iDeal of creditcard. Als we de scans niet kunnen leveren, dan krijg je je geld terug. We sturen je in dat geval een e-mail dat je bestelling wordt geannuleerd.

Vanuit een non-profitinstelling scans aanvragen

Alleen Nederlandse non-profitorganisaties (organisaties die niet als doel hebben om winst te maken) kunnen scans bestellen van materiaal uit de KB-collectie en andere binnen- en buitenlandse bibliotheken.

Bestel je vanuit een organisatie? Dan vragen we je om de organisatie te registreren voordat je kunt bestellen. We verwerken je registratie binnen 3 werkdagen. Zodra je account actief is, kun je met je inloggegevens bestellingen doen.

Dit zijn de kosten voor het bestellen van scans voor organisaties:

  • Scan uit Nederland: € 10 per artikel uit tijdschrift of hoofdstuk uit boek. Het is niet mogelijk om gehele publicaties aan te vragen.
  • Scan uit het buitenland: € 16 per artikel uit tijdschrift of hoofdstuk uit boek. Het is niet mogelijk om gehele publicaties aan te vragen.

De betaling verloopt via een maandelijkse verzamelfactuur.

Levertijd van bestelde scans

Meestal ontvang je scans van materiaal uit de KB-collecties binnen enkele werkdagen. Bij materiaal uit andere Nederlandse bibliotheken kan het langer duren. Bij materiaal uit buitenlandse bibliotheken kan het soms tot enkele weken duren. We zijn hierbij afhankelijk zijn van de responstijd van de leverende bibliotheek.

Zelf scans maken in de leeszaal

Ben je lid van de KB? Dan kun je in de leeszaal zelf scans maken van materiaal uit de KB-collectie. Kijk naar de tarieven.

Vragen?

Heb je vragen of hulp nodig bij het invullen van het bestelformulier? Neem dan contact met ons op via @email.