Blogs
Wilma ontdekt: 70.000 klantvragen per jaar
In deze columnreeks maakt de nieuwe Algemeen directeur Wilma van Wezenbeek kennis met de KB. Vandaag: team Klantenservice.
Nieuw in de vitrine bij onze leeszaal Bijzondere collecties: vaudevilles uit de jaren 1849-1852
In 1 van de vitrines bij Bijzondere Collecties liggen nu enkele cahiers met vertaalde vaudevilles uit de jaren 1849-1852. Collectiespecialist Jeroen Vandommele vertelt wat er zo bijzonder is aan deze collectie.
Wilma ontdekt: 781 IBL-aanvragen per maand
In deze columnreeks maakt de nieuwe Algemeen directeur Wilma van Wezenbeek kennis met de KB. Vandaag: Interbibliothecair Leenverkeer.
Wilma ontdekt: 500 schimmelspoormetingen (en een vriezer om beestjes te doden)
In deze columnreeks maakt de nieuwe Algemeen directeur Wilma van Wezenbeek kennis met de KB. Vandaag: schimmel- en ongediertebestrijding door de afdeling Collectiebehoud.
Wilma ontdekt: 2 miljard digitale bestanden
In deze columnreeks maakt de nieuwe Algemeen directeur Wilma van Wezenbeek kennis met de KB. Vandaag: de uitdagingen van digitaal collectioneren.
Wilma ontdekt: 50.000 boeken, kranten en tijdschriften per jaar
In deze columnreeks maakt de nieuwe Algemeen directeur Wilma van Wezenbeek kennis met de KB. Vandaag: metadateren.
Nu te zien in de KB: een plastic beurscourant
Tot half november 2024 zie je in de vitrines naast de leeszaal Bijzondere Collecties een plastic krant. Waarom plastic? Dat lees je hier.
Nu te zien in de KB: etsen van Didier Mutel
Kom deze zomer etsen van de Franse kunstenaar Didier Mutel bewonderen in de KB! De etsen maken deel uit van de collectie Koopman.
Nederlands slavernijverleden verstopt in een Engels archief
Sinds 2013 zijn met financiering van Metamorfoze bijna twee miljoen scans van archivalia in het thema Slavernij en slavenhandel gemaakt. Dit blog gaat hier dieper op in.
Over gearchiveerde kinderboekenwebsites in onze collectie
Sinds 2006 ‘verzamelt’ de KB Nederlandse websites. We slaan deze op in ons zogenaamde webarchief. Ook voor de geschiedenis van het Nederlandse kinderboek is dit van belang.
50 jaar Depot van Nederlandse Publicaties
Sinds 1974 probeert de KB alles te verzamelen wat in Nederland gepubliceerd wordt. Lees hier meer over de geschiedenis van dit depot.
De Stijl keert terug
In deze blog vertelt conservator Paul van Capelleveen hoe hij na ruim 90 jaar een verdwenen tijdschrift uit onze collectie terugvond.
Nu te zien in de KB: een geschenk uit liefde
In dit blog vertelt Conservator Oude Drukken Esther van Gelder over een speciaal exemplaar van de dichtbundel Fannij, een fragment dat nu in de KB te zien is.
Over onze collectie Sinterklaaspapier
Naast boeken en tijdschriften verzamelt de KB ook bijzonder erfgoed. In dit blog vertelt collectiespecialist Karin Vingerhoets meer over een verzameling Sinterklaaspapier uit onze collectie.
Nu te zien in de KB: de eerste Nederlandse versies van 'Dr. Jekyll' en 'Dracula'
Dr Jekyll en Mr Hyde en Dracula zijn 2 klassieke horror-romans. Sinds kort heeft de KB de eerste Nederlandse vertalingen van beide boeken in de collectie. Deze zeldzame aanwinsten zijn nu tijdelijk te zien bij de leeszaal Bijzondere Collecties.
Verslag symposium over de Fagel-collectie
Van 21 tot 23 juni vond in Dublin het symposium 'Unlocking the Fagel Collection' plaats. Dit was een afsluitend symposium over het samenwerkingsproject van de KB en Trinity College Dublin rondom de Fagel-collectie.
Sociale-media-archivering bij de KB
Socialemedia-archivering bij de KB.
Nederland verwaarloost zijn digitale erfgoed
De Digitale Stad is opgenomen in het Unescoregister Memory of the World. Martijn Kleppe, directieteamlid van de KB legt uit waarom we zuinig moeten omgaan met digitaal erfgoed.
Nieuw in onze collectie: proeven van bekwaamheid
Drukkers en boekbinders legden vroeger een proeve van bekwaamheid af. Vaak kozen ze daarbij voor miniatuurboekjes. 2 van zulke proeven zijn onlangs gekocht voor de KB.
Kunsthistorisch reizen door België en Nederland
In de KB kun je vanaf maart het reisalbum van de Franse kunstenares Marie Annaly-Lourse bewonderen. Zij maakte in 1885 een reis door België en Nederland. Collectiespecialist Jeroen Vandommele vertelt wat er zo bijzonder is aan haar verslag.
Tip en Top op de maan
De KB zocht al heel lang naar het boek Tip en Top op de maan. Dit jaar lukte het ons eindelijk dit werk te kopen bij een veilinghuis. Ontdek dit bijzondere boek van de Tsjechische kunstenaar Vojtĕch Kubas̆ta.
Sinterklaas in de KB-collectie
Welke boeken over Sinterklaas heeft de KB eigenlijk? En bewaren we die allemaal? Op deze pagina vind je een overzicht van wat er in onze collectie te vinden is over de goedheiligman.
Smullen van Luilekkerland
Al eeuwenlang vermaken mensen elkaar met fantasierijke verhalen over Luilekkerland. Je vindt die verhalen ook in de collecties van de KB.
De restauratie van het Visboeck
Hoe restaureer je een oud en heel kostbaar boek? Dat laten we je graag zien aan de hand van het Visboeck van Adriaen Coenen uit 1579.
Achtergrond van Den Arabischen Alcoran, de eerste handgeschreven Koran in de KB-collectie
In het najaar van 2021 kocht de KB een 17e-eeuwse handgeschreven Nederlandse Koran. Den Arabischen Alcoran is de eerste handgeschreven Koran in de collectie van de KB. Ook is het 1 van de eerste Nederlandstalige Korans ter wereld. Onze conservator Jeroen Vandommele vertelt over dit werk.
Zo houden we zilvervisjes en papiervisjes tegen
Wanneer er in de KB zilvervisjes of papiervisjes ontdekt worden, gaan alle alarmbellen af. Waar zitten ze? Zijn er nog meer? Als dat zo is, vliegen de zorgelijke mails tussen de afdelingen heen en weer. Hoe kan zo’n klein diertje ons zoveel stress en toestanden bezorgen?