Onderzoek doen
Onderzoek van de KB
De KB faciliteert onderzoek, maar doet zelf ook onderzoek. We werken samen met onderzoekers die we toegang bieden tot onze fysieke en digitale collectie én de kennis over onze collecties. We doen ook onderzoek naar de kernfuncties van de openbare bibliotheken. Dat doen we door gegevens te verzamelen van de activiteiten binnen de bibliotheeksector.
Expertises
Linked data
De collecties van de KB bestaan uit miljoenen publicaties. Om die op een goede manier toegankelijk te maken, zijn ze volgens een vast patroon beschreven. Om ze zo bruikbaar mogelijk te maken voor onderzoekers en diensten, biedt de KB data aan als linked data.
Diensten
KB Lab
Vanaf wanneer drukten Nederlandse kranten op grote schaal foto’s af? Hoe zoek je in duizenden kranten naar de opkomst van een begrip zonder dat het begrip zelf genoemd wordt? Om deze en andere vragen te beantwoorden, ontwikkelt de KB samen met wetenschappers nieuwe onderzoeksmethoden en -technieken in het KB Lab.
Dataservices
Wil je 100 jaar aan illustraties in gedigitaliseerde kranten met machine learning-software analyseren? Bouw je een online applicatie over Nederlandse schrijvers in de 19e eeuw? Of doe je bijvoorbeeld computationeel onderzoek naar de ontwikkeling van het Nederlands?
Bibliotheekinzicht
Wil je weten hoeveel bibliotheken er in Nederland zijn? Hoeveel boeken er jaarlijks worden uitgeleend? Of hoeveel kinderen lid zijn van de bibliotheek? Op Bibliotheekinzicht vind je al deze informatie en nog veel meer.
Experts
Enno Meijers
Enno Meijers adviseert over vraagstukken rondom informatie-infrastructuren in en buiten de KB. Hij is een expert op het gebied van metadata- en webstandaarden, linked data en semantische technologie.
Marjolein Oomes
Marjolein Oomes werkt bij de afdeling Onderzoek. Zij coördineert onderzoeksprojecten en -programma’s en adviseert. Dat doet zij voor en over het openbare bibliotheekveld. Het gaat hierbij vooral om het evalueren van de projecten en programma's, het meten van de effecten ervan en om innovatie.
Ed van der Vlist
Ed van der Vlist is verantwoordelijk voor de middeleeuwse handschriften van de KB. Als conservator speurt hij naar exemplaren om te kopen voor de collectie. Ook doet hij onderzoek: hij maakt moderne uitgaven van de oude teksten en schrijft er wetenschappelijke boeken en artikelen over.
Projecten en programma's
Digitalisering optische dragers
We hebben veel cd’s, dvd’s en cd-rom’s in onze collectie. Zoals luisterboeken en gesproken taalcursussen op cd of een woordenboek op cd-rom. Doordat de drager steeds ouder wordt en uitleesapparatuur steeds minder goed beschikbaar, is het belangrijk de informatie op deze dragers tijdig uit te lezen en over te zetten.
Klimaatonderzoek nieuw magazijn
Hoe bewaart de KB haar collectie van ruim 120 kilometer boeken, kranten en tijdschriften? Zijn er mogelijkheden om de collectie op een duurzamere manier op te slaan? De KB onderzoekt hoe ze de hele collectie vanuit de huidige magazijnen kan verplaatsen naar een nieuw extern magazijn.
Fagel
In de bibliotheek van Trinity College Dublin bevindt zich een grote schat: de Fagel collectie. Het is een van de grootste, compleet bewaard gebleven Nederlandse privébibliotheken van voor 1800. De KB en Trinity College Dublin werken samen om de collectie te ontsluiten voor onderzoek en publiek.
Netwerken en partners
Netwerk Digitaal Erfgoed
De KB is sinds de start nauw betrokken bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Samen met de andere landelijke erfgoedknooppunten werken we aan meer maatschappelijke waarde door digitale collecties beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken.
NLAIC
De NLAIC-werkgroep Cultuur en Media onderzoekt de vraagstukken op het snijvlak van AI en Cultuur en Media. De KB is een van de initiatiefnemers en is een actieve partner van deze werkgroep.
Clariah
Binnen CLARIAH werken we samen met grote erfgoedpartijen en onderzoeksinstellingen samen om digitale collecties nog beter beschikbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek.