Collecties
Collecties van de KB
De KB bewaart alles wat in en over Nederland geschreven is: van middeleeuwse handschriften tot websites. Wat verzamelen we wel en wat juist niet? Hoe zorgen we ervoor dat onze collecties goed toegankelijk blijven? En hoe zorgen we ervoor dat onze collecties mensen blijven inspireren? Onze collecties zijn er om van te genieten, om van te leren en om er onderzoek mee te doen. Meer weten? In onze contentstrategie lees je er meer over.
Expertises
Webarchivering
De KB bewaart websites van en over Nederland in de webcollectie. Zo kun je ook later nog zien en onderzoeken hoe de webcultuur eruit ziet.
Digitaal erfgoed
De KB bewaart digitaal erfgoed én digitaliseert fysiek erfgoed. Zo kunnen we bijvoorbeeld makkelijker big data-onderzoek doen in collecties.
Restauratie
Boeken hebben onderhoud nodig. Onze restauratoren zorgen ervoor dat werken in goede staat blijven, zodat we ze ook in de toekomst kunnen blijven gebruiken.
Diensten
Delpher
Op Delpher vind je talloze gedigitaliseerde kranten van de 17e tot de 20e eeuw. Je kunt er onderzoek doen, themacollecties bekijken of inspiratie vinden in webexposities.
Dataservices
Dataonderzoek doen in onze collecties? Wij bieden dataservices, waarmee onderzoekers aan de slag kunnen met digitale afbeeldingen, teksten en metadata.
Nationale Bibliografie
De KB onderhoudt de nationale bibliografie: een database met het overzicht van alle boeken, tijdschriften en kranten die door een Nederlandse uitgever zijn gepubliceerd.
Experts
Steven Claeyssens
Steven Claeyssens is expert voor de digitale collecties van de KB. Hij houdt zich bezig met mogelijkheden voor onderzoek met de digitale collecties en alle ontwikkelingen op dit gebied.
Karin Vingerhoets
Karin beheert de collectie kinderboeken van de KB. Ze zorgt voor nieuwe aankopen, vergroot de zichtbaarheid van de collectie en heeft een rol in het kinderboekennetwerk.
Jeroen Vandommele
Jeroen Vandommele is conservator na-middeleeuwse en moderne handschriften bij de KB. Hij doet onderzoek, geeft presentaties en doet nieuwe aankopen om de collectie uit te breiden.
Projecten en programma's
Medieval Memes Generator
Hoe kunnen we jongeren enthousiast maken over onze middeleeuwse collectie? Op medievalmemes.org maken ze middeleeuwse memes én leren ze meer over de herkomst van de afbeeldingen.
Facsimile
Ooit zelf door een prachtige oude atlas of natuurboek willen bladeren? Sinds 2012 werken de KB en uitgeverij Lannoo samen aan een succesvolle facsimilereeks van bijzondere historische werken. Zo kunnen veel meer mensen genieten van de schat aan collectiestukken en verhalen die in de KB te vinden zijn.
KB Atelier
Sinds 2020 nodigen we kunstenaars, programmeurs, creatieven, erfgoedspecialisten, bibliotheekmedewerkers, collega’s en andere partners uit om te experimenteren met de verhalen uit onze collecties. Dat doen we in het KB Atelier.
Netwerken en partners
Netwerk Digitaal Erfgoed
De KB is vanaf de start nauw betrokken bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Samen met de andere landelijke erfgoedknooppunten werken we aan meer maatschappelijke waarde door het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitale collecties.
Taalunie
Het Nederlands is een levende en dynamische taal. En dat moet zo blijven. Daar werkt de KB, samen met de Taalunie, elke dag aan.
UKB
Om de toegang tot landelijke wetenschappelijke informatie en kennis te verbeteren, werken de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de KB samen. Dit doen we onder de noemer Universiteitsbibliotheken & Koninklijke Bibliotheek (UKB).