Boeken reserveren, ophalen, lenen, inzien en verlengen

Inhoudsopgave

Boeken reserveren

Als KB-lid kun je via de KB-catalogus en bij de uitleenbalie boeken en andere publicaties (bijvoorbeeld een tijdschrift) reserveren en verlengen. Ben je nog geen lid? Iedereen van 17 jaar of ouder kan lid worden van de KB

Wil je weten hoe je een boek reserveert? Bekijk de video hieronder of ga naar de pagina's met uitleg en veelgestelde vragen.

In de catalogus staat bij elk boek of je het kunt lenen of inzien. Als er staat ‘Ter inzage’ dan kun je boek bekijken in een van de leeszalen. Het grootste deel van de KB-collectie is ter inzage. De KB doet dit om de unieke collectie van en over Nederland te beschermen.

Wat staat er in de catalogus? Uitleg
Uitleenbaar Je kunt deze publicatie reserveren en lenen.
Alleen ter inzage in de KB Je kunt deze publicatie reserveren en 14 dagen inzien in de leeszaal, maar niet mee naar huis nemen.
KW (aan het begin van het aanvraagnummer) Je kunt deze publicatie alleen inzien in de leeszaal Bijzondere Collecties.
LZ of NL (aan het begin van het aanvraagnummer) Je kunt deze publicaties alleen inzien. Je hoeft ze niet aan te vragen. Je kunt ze zelf in de leeszaal uit de kast pakken
Geblokkeerd Deze publicaties zijn erg kwetsbaar. Je kunt ze daarom alleen met speciale toestemming inzien voor onderzoek.

Boeken ophalen

Boeken uit de leeszaal kun je zelf uit de kast pakken.

Boeken uit het magazijn kun je na aanvraag ophalen bij de uitleenbalie in de KB. We bewaren boeken die je hebt gereserveerd 14 dagen. Daarna gaan ze terug naar het magazijn. Deze boeken liggen op de volgende momenten voor je klaar:

Dag van aanvraag Tijd van aanvraag   Boeken afhalen 
Maandag t/m vrijdag  voor 8.30 uur  na 10.00 uur 
Maandag t/m vrijdag  voor 11.30 uur  na 13.00 uur 
Dinsdag en vrijdag  voor 14.30 uur  na 16.00 uur 
Feestdagen  de hele dag  de volgende dag (niet op zaterdag) 

Boeken lenen

Een deel van onze boeken kun je lenen. Je mag deze boeken voor een bepaalde periode mee naar huis nemen om te lezen.

Boeken terugbrengen

Je kunt je geleende materialen op 2 plekken in de KB terugbrengen. Bij de ingang van de KB, na de draaideur op de 1e etage, is een sleuf waar je je boeken in kunt achterlaten. Of je geeft ze terug bij de uitleenbalie. 

Boete bij te laat terugbrengen

Zodra de uitleenperiode is afgelopen, krijg je een herinnering dat je het boek moet terugbrengen. Als je na de 2e herinnering te lang wacht met het boek terugbrengen, krijg je een boete van € 4,50 per boek. Je kunt dan tijdelijk geen nieuwe boeken aanvragen, totdat je het boek terugbrengt en de boete hebt betaald. Je kunt daarna meteen weer nieuwe boeken aanvragen.

Lees meer over onze regels in de gebruiksvoorwaarden van de KB.

Uitleentermijn en boeken verlengen

Nadat je een boek hebt opgehaald mag je het 14 dagen inzien of lenen. Je kunt zelf online tot 12 maanden verlengen. Als het boek in de tussentijd is gereserveerd door iemand anders, kun je het niet nog eens verlengen.

Boeken inzien

Veel van onze boeken kun je niet lenen, maar alleen inzien. Dat betekent dat je deze boeken kunt lezen in de leeszaal van de KB. Je mag ze niet mee naar huis nemen.

Als je een boek hebt gereserveerd, haal je het op bij de balie in de KB. We bewaren boeken die je hebt gereserveerd 14 dagen.

Inzagetermijn en verlengen

Als je boeken na inzage een volgende dag opnieuw wilt inzien, kan het voor je blijven staan in de bewaarkast. Standaard blijven ze 14 dagen staan. Heb je de boeken langer nodig? Dan kun je deze periode zelf verlengen in de KB-catalogus.

Boeken uit de Bijzondere Collecties

Bij boeken uit de Bijzondere Collecties verschilt de manier van reserveren. De juiste manier hangt af van welke boeken en van hoe veel boeken je wilt inzien. In overleg met de baliemedewerker bepaal je hoe lang je het materiaal in kunt zien.

We halen regelmatig boeken uit de Bijzondere Collecties om ze te digitaliseren. Deze boeken kunnen dan tijdelijk niet worden ingezien. Neem daarom voordat je naar de KB komt altijd contact op met de balie Bijzondere Collecties via 070-3140322 (open op maandag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 17.00 uur). Dan checken we of de boeken die je hebt gereserveerd inderdaad beschikbaar zijn.

Publicaties reserveren

De meeste publicaties uit de Bijzondere Collecties kun je reserveren via de KB-catalogus (aanvraagnummer met de beginletters ‘KW'). Als je je aanvraag op een werkdag voor 17.00 uur doet, dan liggen de boeken de volgende werkdag vanaf 10.00 uur voor je klaar bij de balie Bijzondere Collecties. Wil je onderzoek doen, en in korte tijd veel materiaal inzien, neem dan even contact op over de mogelijkheden door een mail te sturen aan @email of door te bellen via 070-3140322 (open op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur).

Geblokkeerd materiaal reserveren

Bij kostbare en kwetsbare publicaties staat in de catalogus vaak ‘geblokkeerd’. Dat betekent dat deze stukken te kwetsbaar zijn om ingezien te worden. We doen ons best om zoveel mogelijk kwetsbaar materiaal te digitaliseren. Maar het kan voorkomen dat je voor onderzoek het originele materiaal nodig hebt. In dat geval kunnen we uitzonderingen maken. Je kunt een formulier invullen of de balie bellen via 070-3140322 (open op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur). Dit geldt ook voor publicaties die nog niet in de catalogus staan.

Boeken uit andere bibliotheken aanvragen