Je kunt hoogwaardige digitale reproducties bestellen van materiaal uit onze collecties, bijvoorbeeld een titelpagina of krantenartikel. De reproducties die door onze beeldstudio worden gemaakt zijn digitale afbeeldingen van zeer hoge kwaliteit, gemaakt met professionele fotoapparatuur. Je kunt een reproductie gebruiken voor eigen gebruik of studie, voor gebruik in publicaties of webpresentaties of bijvoorbeeld voor het drukken van posters. Op deze pagina lees je meer over de reproducties en hoe je kunt bestellen.

Wil je simpelweg een zwart-witscan van (een deel van) een boek of tijdschrift? Kies dan voor een scan in plaats van een hoogwaardige reproductie.

Reproducties bestellen

Als particulier

Gebruik het bestelformulier voor hoogwaardige digitale reproducties om je bestelling te plaatsen.

Je betaalt vooraf met iDeal of creditcard. Als we de reproductie die je wilt niet kunnen leveren, dan krijg je je geld terug. We sturen je in dat geval een e-mail dat je bestelling wordt geannuleerd.

Vanuit een instelling

We vragen je om je organisatie te registreren voordat je kunt bestellen. We verwerken je registratie binnen 3 werkdagen.

Zodra je account actief is, kun je reproducties bestellen via het bestelformulier voor hoogwaardige digitale reproducties. Vul het formulier in en log in met je instellingsaccount.

De betaling verloopt via een maandelijkse verzamelfactuur.

Kosten

Je kunt reproducties bestellen in 4 verschillende formaten. Het geschikte formaat is afhankelijk van de grootte van het origineel en waar je de reproductie voor wilt gebruiken. Om te controleren of het formaat dat je hebt gekozen geschikt is, vragen we in het bestelformulier naar het doel van de reproductie.

Dit zijn de formaten en de kosten:

Formaat van de reproductie Formaat is geschikt voor Bestandsgrootte Prijs per reproductie
A4 Voor drukwerk tot 20x25cm en het web ongeveer 3-4 megabyte € 4
A3 Voor drukwerk tot 30x40cm ongeveer 6-8 megabyte € 5,50
A2 Voor drukwerk tot 40x60cm ongeveer 10-15 megabyte € 8
A1 Voor drukwerk tot 60x80cm ongeveer 20-50 megabyt € 15,50

 

Voorwaarden

Je kunt reproducties alleen bestellen van gedeeltes van publicaties uit de KB-collecties, bijvoorbeeld een krantenartikel, een afbeelding, een titelpagina of enkele pagina’s uit een boek. Bij uitzondering zijn reproducties van hele publicaties te bestellen. Dit kan alleen wanneer het auteursrecht van de publicatie is afgelopen.

Auteursrecht

Soms valt een publicatie onder het auteursrecht. Dit betekent dat je het niet zomaar mag gebruiken voor eigen publicaties. Lees meer over het auteursrecht.

We raden aan om het auteursrecht altijd van tevoren uit te zoeken. Wanneer je een bestelling hebt geplaatst en er daarna achter komt dat je het materiaal niet mag gebruiken, kun je je bestelling niet meer annuleren.

Bronvermelding

Maak je de reproductie openbaar? Bijvoorbeeld in een publicatie of webpresentatie? Zorg dan voor de juiste bronvermelding:

  • In het Nederlands: Den Haag, KB, signatuur (het aanvraagnummer)
  • In het Engels: The Hague, KB, National Library of the Netherlands + shelf mark

Bestandstype

We sturen reproducties digitaal op als jpg-bestand met de volgende eigenschappen:

  • Resolutie/pixeldichtheid: 300 PPI
  • Kleurruimte: Adobe RGB

Levertijd

We sturen reproducties op binnen 4 weken.

Je kunt (in de laatste stap van het bestelproces) kiezen voor spoedlevering binnen 5 werkdagen. Voor een spoedlevering betaal je een toeslag van 100% met een minimum van € 27 per bestelling.

Vragen?

Heb je vragen over bijvoorbeeld bij het bepalen van het aantal reproducties of bij het opgeven van benodigde titelgegevens? Neem dan contact met ons op via @email.