KB Atelier
Wat kun je doen in het KB Atelier? Voor wie is het project bedoeld? Sinds 2020 nodigen we kunstenaars, programmeurs, creatieven, erfgoedspecialisten, bibliotheekmedewerkers, collega’s en andere partners uit om te experimenteren met de verhalen uit onze collecties. Bijvoorbeeld door een performance te maken van een literair meesterwerk. Zo willen wij een nog breder publiek bereiken met onze collecties.
Wat houdt het KB Atelier in?
Een optreden geïnspireerd op een literair meesterwerk. Een eeuwenoud handschrift dat tot leven komt via een animatie. Voor het project KB Atelier laten kunstenaars, programmeurs en andere creatieve mensen zich inspireren door onze collectie. Die beslaat 120 km bibliotheekmateriaal en bevat bijzondere werken zoals middeleeuwse handschriften en oude drukken.
De creatieve makers werken hun ideeën uit in het KB Atelier. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Het KB Atelier bevindt zich in het pand van de KB in Den Haag en bestaat uit 2 verdiepingen. De ruimte op de begane grond is door de grote ramen zichtbaar voor iedereen die langsloopt. De ruimte is licht en open, en is vrij toegankelijk. Het meubilair van het KB Atelier is flexibel, waardoor iedereen de ruimte naar eigen inzicht kan inrichten.
Voor wie is het KB Atelier bedoeld?
Het KB Atelier is er voor het publiek, dat hier kennismaakt met onze collectie. Ook helpt het medewerkers van de KB de overstap te maken naar een publieksgerichtere manier van werken. Daarnaast versterken we met het KB Atelier onze relaties met belangrijke partners, zoals het Letterenfonds en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK).
In het KB Atelier gaan we ook de samenwerking aan met nieuwe partners. Denk aan andere nationale bibliotheken, maar ook aan musea, kunstenaars, muzikanten en ontwerpers. In samenwerking met kunstcentrum Stroom Den Haag verwelkomde het KB Atelier in 2021 bijvoorbeeld 2 keer een ‘artist in residence’ (een kunstenaar die tijdelijk bij ons intrekt). Zij kregen toegang tot onze magazijnen.
Ook zetten we de komende jaren, samen met de TU Delft, stappen richting een digitaal KB Atelier. Het project is onderdeel van Creative Europe, een programma van de Europese Unie voor de culturele sector. We werken hiervoor samen met de nationale bibliotheken van Estland en Oostenrijk. Samen organiseren we webinars, workshops en lezingen. Daardoor leren we meer van onszelf en elkaar.
‘’Het KB Atelier biedt een mooie uitlaatklep voor experimentele prototypen. Het stelt ons in staat experimentele technieken direct aan eindgebruikers te presenteren en waardevolle feedback te ontvangen.’’
Willem Jan Faber (onderzoeksprogrammeur bij de KB)
Maatschappelijke impact van het KB Atelier
Met het KB Atelier ontsluiten we onze collectie voor het publiek. Zo ontdekken steeds meer mensen hoe de collectie van de KB ook voor hen van betekenis kan zijn.
Na een eerste periode van experimenteren weten we: de collectie van de KB biedt veel mogelijkheden om de interactie met het publiek aan te gaan. Ook zijn er veel partners die met ons willen samenwerken. Maar met welke instanties en ideeën gaan we vervolgens aan de slag? Welk publiek houden we daarbij in ons achterhoofd? En hoe kunnen we dat publiek het beste benaderen? Op die vragen gaan we ons de komende jaren nog meer richten.