Maatschappelijke impact: dat is onze meerwaarde

Table of contents

Al onze medewerkers, van de collectiespecialist tot de Java-programmeur, zetten zich ieder vanuit hun eigen expertise in om Nederland slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Zo bouwen we aan digitale diensten voor lezen en onderzoek. Daarmee bereiken we elk jaar meer dan 5 miljoen Nederlanders.

In ons werk staat het geschreven woord in alle verschijningsvormen centraal. Van eeuwenoude handschriften en unieke uitgaven tot de eerste Donald Duck en meer dan 16.000 gearchiveerde websites. Ook bieden we tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken aan via de online Bibliotheek. Al deze publicaties verzamelen, bewaren en delen we. Zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen en onze achterkleinkinderen er ook nog plezier van hebben. Daar komt een hoop bij kijken. Zoals het conserveren van fysieke en digitale publicaties, het doorzoekbaar maken van archieven en het waarborgen van de authenticiteit en betrouwbaarheid van collecties.

Voordat ik hier kwam werken was mijn beeld van de KB heel beperkt, doordat ik alleen de leeszalen kende. Nu weet ik dat het een heel innovatieve en maatschappelijk relevante organisatie is.

Daarnaast ontwikkelen we programma’s die mensen helpen mee te doen in een digitale en talige samenleving. Denk aan activiteiten op het gebied van leesbevordering en het verbeteren van digitale vaardigheden. Van voorleestips tot speciale content voor jongeren. En van een training in mediawijsheid tot informatie over de digitale dienstverlening van de overheid.

Onderzoek en erfgoed

Bovendien ondersteunen we wetenschappelijk onderzoek en geven we op een laagdrempelige manier toegang daartoe. Een voorbeeld daarvan is CLARIAH, een onderzoeksinfrastructuur met toegang tot tekst, beeld, audiovisueel materiaal en data rondom taalkunde, sociaal-economische geschiedenis en mediastudies. Ook zetten we ons in voor het behoud van erfgoed en het collectieve Geheugen van Nederland.

En dat is nog niet alles. We willen namelijk het geschreven woord vieren. Door mensen te inspireren, te verrassen en te prikkelen. Dat doen we met tentoonstellingen en publieksactiviteiten waarbij onze bijzondere collecties centraal staan.

Samenwerkingen

Bij dit alles werken we nauw samen met diverse partners, netwerken, instellingen en belanghebbenden in binnen- en buitenland. Om informatie toegankelijk te maken, onderzoek te faciliteren, een eenduidig educatief aanbod te realiseren en materialen en producten te ontwikkelen. Ook zijn we verantwoordelijk voor de landelijke IT-infrastructuur van de openbare bibliotheken in Nederland. In ons datawarehouse komen de data van alle openbare bibliotheken samen. De maatschappelijke impact die je met jouw werk bij de KB kunt maken, is dus enorm. Ga jij die uitdaging aan?