Bijeenkomst

KB-College: Digitaliseren van middeleeuwse handschriften

Inhoudsblokken

Wat doe je als je alle middeleeuwse handschriften in Nederland uit wel 90 verschillende instellingen wil ontsluiten in één database? Dan stuur je een reizend projectteam op pad om op locatie deze perkamenten parels te fotograferen en digitaliseren. Projectfotograaf Janou Munnik en Handschriftenexpert Annelynn Koenders zullen je tijdens dit college meenemen in het proces van het digitaliseren van een middeleeuws handschrift op verschillende locaties in Nederland.

Middeleeuwse handschriften zijn unieke en kwetsbare objecten. Het raadplegen van zo'n bijzonder stuk is niet altijd even makkelijk. De instelling waar het handschrift wordt bewaard kan lastig te bereiken zijn of het handschrift is in kwetsbare staat. Daarom worden er tegenwoordig steeds meer projecten opgezet om deze kostbare stukken te digitaliseren. Maar hoe fotografeer je nou precies zo’n eeuwenoud boek zo natuurgetrouw mogelijk? Hoe zorg je ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt? Wat voor spullen heb je daarvoor nodig? En hoe ziet het eindresultaat er uiteindelijk uit? Na het college is er tot 17:00 tijd voor een borrel.

KB-College

Vrijwel iedere maand vindt een college plaats, op een vrijdagmiddag. De specialisten en conservatoren nemen je mee voor een kijkje achter de schermen bij de KB. Zij vertellen je meer over hun werk, onze collectie en het beheer en behoud ervan. Iedere sessie heeft een ander onderwerp en belicht weer een nieuwe kant van de collecties en werkzaamheden bij de KB. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de specialist of conservator. 

Aanmelden

Aanmelden kan via de webwinkel. De toegangsprijs is €7,50, hier zijn twee drankjes bij inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.