Bijeenkomst

Onverwaaide stemmen

Inhoudsblokken

Kom luisteren naar minder belichte verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. Tijdens het poëtische evenement Onverwaaide stemmen komen gevierde dichters en een muzikant samen om hun perspectieven te delen. Zij raadpleegden onder andere de collectie van de KB en lieten zich inspireren. Welke woorden komen boven bij het kijken naar ons gedeelde verleden?

Verwaaide stemmen?

Koning Willem-Alexander sprak tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli 2023 over stemmen die verwaaid zijn in de wind. Menselijke verhalen die niet vastgelegd lijken te zijn in ons vaderlandse referentiekader. Maar zijn al die stemmen wel verwaaid? Misschien zijn ze wel degelijk vastgelegd, maar worden ze niet voldoende uitgelicht. Wat maakt het stel mee, dat op een schip van Jakarta naar Rotterdam vaart in de jaren 50? Welke gedachten heeft de Oost-Turkse immigrant, die in de jaren 60 in een Deventer blikfabriek gaat werken? Het zijn reflecties op gebeurtenissen vanuit een ander perspectief dan meestal wordt gegeven.

Dichters en muziek

Het poëtische evenement ‘Onverwaaide Stemmen’ is een ontmoeting met Dichter des Vaderlands Babs Gons, Mustafa Stitou, Dewi de Nijs-Bik en Ferdy Karto. Muzikale omlijsting is van Avi Kishna. Zij geven hun stem aan mensen uit onze gedeelde Nederlandse historie die nog te weinig gehoord zijn.

Tijdens het evenement zijn collectiestukken van de KB te zien die de dichters als inspiratie hebben gebruikt. In onze pop-up-winkel is daarnaast een beperkte voorraad dichtbundels beschikbaar van Babs Gons, Mustafa Stitou en Dewi de Nijs.

Kosten

De toegang bedraagt € 5. Thee en koffie vooraf is inbegrepen.