Bijeenkomst

Poëziemiddag met Tsead Bruinja

Inhoudsblokken

Op 9 november verschijnt De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie. 101 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nu, samengesteld door Tsead Bruinja. Als Dichter des Vaderlands (2019-2020) vertoefde Tsead Bruinja regelmatig in de KB. Hij deed daar onderzoek voor zijn poëziebloemlezing die recht zou moeten doen aan de volle breedte van de poëzie in het Koninkrijk Nederland, dus ook aan poëzie in andere talen en dialecten.

Bruinja: ‘‘Irakezen, Iraniërs, Amerikanen en anderen hebben in Nederland werk gemaakt dat met ons te maken heeft. Dat grotere verhaal ontbreekt tot nu toe in de bloemlezingen. ‘Onze’ literatuur is die van Remco Campert, Tjitske Jansen en Radna Fabias, maar ook die van Tsjêbbe Hettinga, Jan Glas en Nydia Ecury, van Mowaffk Al-Sawad en Mia You.’’

Als de bundel is verschenen, gaat Tsead Bruinja met zijn bloemlezing het land in. Dan doet hij ook de KB weer aan voor een presentatie van deze bloemlezing. Een aantal dichters uit de bloemlezing zal voordragen en Arno Kuipers, collectiespecialist van de KB, gaat in gesprek met Tsead Bruinja over zijn speurtochten in de KB. Ze praten ook over zijn streven naar een veel inclusiever verhaal over de poëzie in Nederland.

De dichters die zullen voordragen uit eigen werk:

  • Nina Werkman (Gronings)          
  • Lamia Makaddam (Arabisch)
  • Frans Budé (Limburgs)
  • Raj Mohan (Sarnami)

Aanmelden

De middag vindt plaats op het KB-plein. Dit ligt in de KB op de 1e verdieping, na de draaideur en voor de toegangspoortjes naar de leeszaal. De inloop begint om 16.30. Het programma start om 17.00 uur en duurt tot 18.30 uur. 

De toegang voor deze middag is gratis. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via @email met als onderwerpsregel 'Tsead Bruinja'.