Studiedag

SGKJ-studiedag: illustraties in oude kinderboeken

Inhoudsblokken

Op vrijdag 12 april organiseren de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) en de KB samen een studiedag over “beeld en beeldvorming: illustraties in oude kinderboeken”. 

Illustraties ondersteunen de tekst. Zij verduidelijken de boodschap. Zij geven de sfeer van het verhaal weer en bieden ons een beeld van een deel van het verhaal. Illustraties kunnen een tekst verlevendigen en maken een boek daardoor aantrekkelijk. Illustraties hebben ook een waarde in zichzelf. Omdat zij mooi of artistiek zijn. In prentenboeken zonder tekst of met een minimale hoeveelheid tekst zijn illustraties leidend. Over verschillende facetten van illustraties en hun makers in oude en meer recente prentenboeken gaat deze studiedag. 

Literaire klassiekers als Bambi en Pinokkio zijn in de loop der jaren veranderd en aangepast aan de tijd. Dat gebeurde door een groot aantal bewerkers, illustratoren, kunstenaars en filmmakers. Tijdens de studiedag gaan verschillende sprekers hier dieper op in. Karin Vingerhoets belicht bovendien illustraties in de vorm van foto’s in kinderboeken. Voor het laatste deel van het programma gaan we naar het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) en komen we meer te weten over illustraties en het illustratorenarchief in de collectie van het RKD.

Programma

  • 10.30 – 11.00 uur Inloop met koffie/thee in de foyer voor de aula
  • 11.00 – 11.15 uur Opening in de aula
  • 11.15 – 12.00 uur Saskia de Bodt: Springlevend. Hoe klassieke boeken van betekenis veranderen 
  • 12.00 – 12.30 uur Karin Vingerhoets: Kiekjes in de kinderboekencollectie: fotoverhalen over sprookjesfiguren, circusartiesten, boerderijdieren en nog veel meer 
  • 12.30 – 13.30 uur Lunchpauze 
  • 13.30 – 14.00 uur Frits Booy: Een lente van prenten. Opkomst en bloei van het negentiende-eeuwse prentenboek 
  • 14.00 – 14.30 uur Annemiek Overbeek: De vele gedaanten van Pinokkio 
  • 14.30 – 15.00 uur Pauze en verplaatsen naar het RKD 
  • 15.00 – 15.45 uur Jeroen Kapelle: Illustraties en illustratorenarchief in de collectie van het RKD 
  • 15.45 – 16.00 uur Afsluiting

Lunch, kosten en aanmelding

In de lunchpauze wordt (vegetarische) soep en drinken geregeld en kun je een zelf meegebracht broodje eten. Het is natuurlijk ook mogelijk om op eigen gelegenheid iets te eten in de koffiecorner of buiten de KB.

Je kunt je tot uiterlijk 30 maart aanmelden voor deze studiedag via een mailtje naar @email. Geef hierin ook even aan of je gebruik wilt maken van het soepaanbod voor de lunch. Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail. De aanmelding is definitief na ontvangst van de deelnemersbijdrage.

Deelname aan de studiedag kost € 15,- per persoon voor SGKJ-donateurs en KB-Vrienden en € 20,- voor overige belangstellenden. Zorg dat je de bijdrage van tevoren overmaakt naar NL88 INGB 0002 348552 t.a.v. de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur onder vermelding van je naam.