KB-masterclasses

VOL: Masterclass: H.N. Werkman, hoe een drukker kunstenaar werd

Inhoudsblokken

Let op: dit evenement is uitverkocht.

 

Conservator Bijzondere Moderne Drukken (van na 1800), Paul van Capelleveen, geeft deze masterclass over kunstenaar Werkman. Tijdens deze masterclass is er gelegenheid om een deel van de collectie van Werkman te bekijken.

Een masterclass over H.N. Werkman

De carrière van H.N. Werkman (1882-1945) is uniek in Nederland. Hij ontwikkelde zich van journalist tot drukker en vervolgens tot kunstenaar. Maar de kunstenaar bleef drukker en ook dat was niet eerder vertoond. 

Deze masterclass gaat in op de wisselwerking tussen de karaktereigenschappen van drukker en kunstenaar: hoe inspireerde de kunstenaar de drukker en hoe hielp de drukker de kunstenaar verder? Hoe kon dit tijdens de Tweede Wereldoorlog tot bloei komen? 

We kijken ook achter de schermen van de KB: hoe kwamen zijn ‘druksels’ terecht in de KB, op welke manier zijn ze verworven, wat kost een Werkman eigenlijk? De conservator zal ook ingaan op de ‘opdracht’ om van elke Werkman-uitgave meerdere exemplaren naast elkaar te leggen voordat je er als onderzoeker iets over wilt zeggen. Tenslotte krijg je een aantal uitgaven zelf in handen.

KB Masterclasses

De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, bestaat dit jaar 225 jaar. Om dat te vieren organiseren we masterclasses. Onze collectiespecialisten en conservatoren vertellen je in een aantal vrijdagmiddagen meer over onze collectie, het beheer en het behoud er van. Iedere sessie heeft een ander onderwerp. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de collectiespecialist of conservator.

Aanmelden

Aanmelden kan via de webshop. De toegangsprijs is € 7,50 (inclusief 2 drankjes). Er is plaats voor maximaal 30 mensen, vol=vol!