Expositie

Wandelen met Richard Long

Inhoudsblokken

Kunstenaar Richard Long maakt boeken waarin hij zijn wandelingen door de natuur vastlegt. Een paar van deze boeken zijn nu te zien bij de KB.​​​

 

Wandelingen in de natuur

Het werk van kunstenaar Richard Long ontstaat tijdens wandelingen in de natuur. Hij verzamelt bijvoorbeeld stenen en legt die in een patroon bij elkaar. Soms doet hij dat in een museum, maar vaak ook op een afgelegen plek. In een berglandschap, bijvoorbeeld. Daar kunnen weinig kijkers het kunstwerk zien. Maar het werk bestaat nog uit een ander deel: een publicatie die met foto’s die Long tijdens zijn wandelingen maakt.

 

Over Richard Long

Long werd in 1945 geboren in Bristol, waar hij nog altijd werkt. Zijn eerste solotentoonstelling vond plaats in Duitsland en werd al snel gevolgd door presentaties op andere plekken. In Amsterdam hield Art & Project in 1970 de eerste Nederlandse tentoonstelling van zijn werk. In 1973 was zijn werk te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Fotoboeken

Bij beide gelegenheden verscheen een fotoboek bij Art & Project. Het eerste heet From Along a Riverbank en bevat zwart-witfoto’s van bladeren. Het tweede boekje is From Around a Lake. Hierin zijn de foto’s van groene bladeren in kleur afgedrukt. Deze kunstenaarsboeken bevatten wel een titelpagina en een colofon met gegevens over de oplage en uitgever, maar geen enkele toelichting. De wandeling is samengevat in beelden.

 

Aangepaste landschappen

De catalogus van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum toont door Long gemaakte foto’s van de landschappen die hij heeft bewandeld en die hij heeft ‘aangepast’, bijvoorbeeld door takken bij elkaar te leggen. Soms heeft hij een regel tekst toegevoegd, soms niet. De in de natuur achtergelaten kunstwerken krijgen met de foto’s een langer leven. Het enige wat overblijft van het ruitvormige patroon van takken op een vlakte, is de foto ervan. De takken zijn allang verspreid door de wind en uitgedroogd door de zon.

 

Over alles nagedacht

De 2 kunstenaarsboekjes van Richard Long zien er eenvoudig uit. Ze zijn klein, hoog en smal. Niets leidt af van de grassen en bladeren op de foto’s. Toch heeft Long over alles nagedacht. Hij bepaalde de volgorde van de foto’s, het soort papier, de kleur van de inkt en het ontwerp van de pagina’s. Wandeling en boek zijn samen het kunstwerk, maar de boeken zijn het enige wat blijft.

 

Te zien bij de KB

  • Richard Long, From Along a Riverbank (Art & Project, 1971)
  • Richard Long, From Around a Lake (Art & Project, 1973)
  • Richard Long, John Barleycorn (Stedelijk Museum, 1973)

 

Samengesteld en van tekst voorzien door collectiespecialist Paul van Capelleveen.