Fake News Quiz

Vraag 1: Over welk smakelijk gerecht ging het onzinartikel dat jaren op de Nederlandstalige Wikipedia gestaan heeft?

 1. Big Kahuna Burger - een Amerikaans hamburger met rundvlees, ananas, kaas, sla en tomaat, geserveerd op een zoet Hawaiiaans broodje.
 2. Nutria – een klein knaagdier uit Zuid-Amerika dat zich voornamelijk voedt met planten, en daardoor vetarm en rijk aan proteïnen, een gezond alternatief voor kipfilet.
 3. De Urker Vistaart - een traditionele zoute taart met makreel, zuurkool en metworst, stammend uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Deze klassieker stond in 2013 ook op het menu bij de kookwedstrijd “Topchef de Twaalf Provincies”.

Vraag 2: Welke bibliotheek heeft nooit bestaan?

 1. De bibliotheek van Amartya, een bibliotheek in India opgericht door de econoom en filosoof Amartya Sen.
 2. De kamelenbibliotheek – een karavaan van negen kamelen die boeken brengt naar nomadische stammen op het platteland in Noord-Kenia.
 3. De zuurdesembibliotheek van Sankt-Vith - een in 2013 opgerichte Belgische bibliotheek toegewijd aan het bewaren en promoten van zuurdesems.

Vraag 3: Eduardo Corrocchio was geen…?

 1. fictieve danser uit Spanje die in 1890 in New York de eerste Amerikaanse kampioen tapdancen werd.
 2. maffiabaas uit New York City, in de jaren ’30 de leider van de beruchte Corrocchio-familie, aartsvijand van de Gambino-clan.
 3. stierenvechter uit de TV-reeks Seinfeld.

Vraag 4: Wie was John Hackett?

 1. Fluitist in de Johan Hackett Band.
 2. Bioloog en geoloog die de Salvatoriaanse Ekster ontdekte.
 3. Australische generaal die meevocht in de Slag om Arnhem.

Antwoord vraag 1

Het goede antwoord is de Urker Vistaart. Ontdek hoe deze verzonnen vistaart 9 jaar lang op Wikipedia stond zonder dat mensen wisten dat het een hoax was. De Big Kahuna Burger is bedacht door filmmaker Quentin Tarantino. De nutria bestaat echt en kennen we ook wel onder de naam beverrat (of waterkonijn). Bever van Chili mag ook. 

Antwoord vraag 2

Het goede antwoord op vraag 2 is: de bibliotheek van Amartya.

Het stuk op Wikipedia over de bibliotheek van Amartya is een nepbericht. Op Wikipedia.org is een lijst te zien met pagina’s die hoogstwaarschijnlijk niet op waarheid berusten.

Volgens de pagina op Wikipedia is de bibliotheek van Amartya gevestigd in Zuid-Delhi en bevat deze 250 getelde boeken. Van boeken om te leren lezen tot boeken over hogere natuurkunde en scheikunde. Vooral leuk is het detail dat er meer boeken zijn, maar dat die nog niet zijn geteld. Er bestaat wel een filosoof en econoom die Amartya Sen heet. Hij schreef zelf verschillende boeken over economie en filosofie. Maar er is geen link tussen deze Indiase man en de verzonnen bibliotheek.

De pagina over de Amartya-bibliotheek staat voorlopig op de hoax-lijst. Wikipedia geeft hier 3 redenen voor:

 • De pagina is een 'wees': er wordt nergens naar deze pagina verwezen. De pagina verwijst zelf ook nergens naar.
 • De inhoud is deels of geheel hoogstwaarschijnlijk niet waar.
 • Er staan geen bronnen bij.

De Kamelenbibliotheek

De Kamelenbibliotheek bestaat sinds 1985. Op manybooks.net vind je een lijst met de 10 meest bijzondere bibliotheken ter wereld. Een daarvan is de Keniaanse Kamelenbibliotheek. Deze bestaat uit een verzameling boeken die door 9 kamelen vervoerd worden naar afgelegen nomadenvolkeren. Ze bereiken met deze bijzondere bibliotheekservice tussen de 5000 en 6000 mensen. Marco Polo Films maakte een film over deze mobiele Keniaanse bibliotheek.

De zuurdesembibliotheek

Ook de zuurdesembibliotheek bestaat. Deze bibliotheek is in 2013 opgericht. Ze verzamelen er authentieke (levende) desems met verschillende smaken van over de hele wereld. Deze bibliotheek wil de biodiversiteit van de zuurdesems en de bakkennis erover bewaren. Ook op deze Engelse site lees je meer over deze bijzondere bibliotheek. De opening van de bibliotheek in Sankt-Vith haalde het VRT nws.

Antwoord vraag 3

Het antwoord is: maffiabaas uit New York

Volgens het nepartikel op de Engelstalige Wikipedia was Eduardo Corrochio (1869–1912) een Spaanse danser die in 1890 als enige niet-Amerikaan deelnam aan het kampioenschap tapdansen in de VS.

De schrijver van de Wikipediabijdrage verzon er een hele levensgeschiedenis bij. Zo was Eduardo de enige zoon van arme Spaanse boeren die hun hele hebben en houden moesten verkopen om zijn danslessen te betalen. Toen zijn carrière niet wilde vlotten vertrok hij naar Amerika om daar zijn geluk te beproeven. Hij kreeg tapdanslessen van taplegende Bernie Howard. Helaas is ook over deze toptapdanser niets te vinden op internet. Dit maakt het vermoeden dat dit om een hoaxbericht gaat des te groter.

Seinfeld

In de comedyserie Seinfeld werd in de aflevering “The Good Samaritan” een stierenvechter ten tonele gebracht die Eduardo Corrochio heette. Het gaat hier ook om een verzonnen personage, bedacht door Elaine waarmee ze een affaire gehad zou hebben. Er is nergens informatie te vinden over een echte stierenvechter met die naam.

Er is voor zover wij weten nooit een maffiabaas uit NYC geweest met de naam Eduardo Corrochio. Ook komt er in geen enkele film of boek een maffiabaas met deze naam voor. Dit is dus het goede antwoord op de vraag.

Antwoord vraag 4

Ook hier weer maar 1 verkeerd antwoord. De Salvadoriaanse Ekster bestaat niet en heeft dus ook geen ontdekker. In het hoax-artikel dat op Wikipedia werd gepubliceerd kreeg John Hackett wel die eer toebedeeld.

John Hackett was wel een in Australië geboren generaal die aan de kant van de geallieerden vocht in de Tweede Wereldoorlog. Zijn ervaringen bij de Slag om Arnhem lezen als een spannend boek. 

De musicus John Hackett ten slotte speelde verschillende instrumenten in veel verschillende bands, maar was ook fluitist in een band die zijn eigen naam droeg.