
Bieb dicht, thuis (verder) lezen en luisteren
‘Van luisterboeken genieten via een koptelefoon in een zelfgebouwde tent’, ‘De eerste Krokus van Laila Ibrahim geluisterd tijdens het wandelen met de hond’, ‘In de #hangmat met het boek Samen sterk over de #oranjeleeuwinnen uit de #luisterbiebapp’, ‘We hebben een heerlijk bedje gemaakt van de trampoline waar we lekker kunnen lezen samen #ikleesthuis of beter #wijlezenthuis’.
Op social media zagen we in 2020 honderden reacties voorbijkomen op de initiatieven die de KB samen met haar partners heeft opgestart om mensen aan het lezen/luisteren te krijgen of te houden in coronatijd. Eric Daamen, teamleider Lezen, vertelt hoe een aantal ervan zijn ontstaan.

Hart onder de riem
“Tijdens de eerste lockdown in maart ontstonden binnen de KB al snel verschillende initiatieven om lezen en luisteren mogelijk te maken zonder dat mensen daarvoor de deur uit hoefden. We wilden alle thuiszittende Nederlanders, lid of (nog) geen lid van de Bibliotheek, een hart onder de riem te steken en laten zien wat de KB en alle openbare bibliotheken online voor ze kunnenbetekenen. Een van de eerste ideeën was om in de LuisterBieb-app van de online Bibliotheek 100 luisterboeken te zetten die voor iedereen toegankelijk zijn. Dat leidde binnen de kortste keren tot 125.000 nieuwe gebruikers.”Achter de schermen
Hoe gaat het beschikbaar stellen van zo veel luisterboeken in z’n werk? “Eerst polsen we bij de uitgevers of ze het een sympathiek idee vonden om aan mee te werken: luisterboeken ook aanbieden aan niet-betalende leden. Daar werd gelukkig positief op gereageerd, waarna we boeken konden selecteren en inkopen. Verder moesten we ervoor zorgen dat de app en servers een grote stroom extra luisteraars aankonden, want we verwachtten wel dat de actie populair zou worden. Vervolgens bedachten we een marketing- en communicatiecampagne. Ook schaalden we de klantenservice en het Landelijk Social Media Team flink op om gebruikers met vragen verder te helpen. Die KB-brede samenwerking en de reacties van onze partners in het netwerk gaven meteen een goede vibe. Iedereen was enthousiast om mee te werken. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste van het afgelopen jaar.”
#ikleesthuis
Samen met CPNB, Stichting Lezen en partners uit het boekenvak lanceerde de KB op 19 maart de campagne #ikleesthuis. Het is een oproep om online boeken te bestellen bij boekhandels én om meer gebruik te maken van de onlinebibliotheek.nl. Lekker thuis lezen toen tijdens de eerste lockdown scholen, winkels en bibliotheken gesloten waren. Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel heeft de #ikleesthuischallenge geïnitieerd. De campagne werd groots gelanceerd via abri’s online advertising, social media, dagbladadvertenties en tv- en radiospotjes. Ook de bibliotheken omarmden het initiatief en verwezen in mailings, op socials en op websites actief door naar de online Bibliotheek voor digitaal lenen, lezen en luisteren.Lekker lezen in de ThuisBieb
“Na de 100 luisterboeken voor iedereen, hebben we in samenspraak met het ministerie van OCW en de VOB gekeken hoe we ook e-books nog beter beschikbaar konden maken voor zoveel mogelijk Nederlanders. We besloten om de VakantieBieb-app van 2019 tijdelijk om te bouwen naar ThuisBieb en daarmee leden en niet-leden tot 1 juni 100 e-books aan te bieden. Ook geen geringe klus. Naast vergelijkbare stappen die we bij de LuisterBieb hadden gezet, moesten we nu ook een app afstoffen, updaten, opnieuw inrichten en testen. Op 6 april stond de iOS-app in de App Store. En een kleine week later konden ook mensen met een Android-device hun boekenplankjes vullen.”
Inspireren andere boeken te lezen
“Natuurlijk willen veel mensen graag bestsellers lezen. Maar wij vinden het juist leuk en belangrijk om mensen te inspireren ook minder bekende boeken te lezen. Dus je vond in de ThuisBieb het populaire Rinkeldekink van Martine Bijl, maar ook minder bekende boeken zoals De mentor van Tessa Kollen en Mindgym work-outs van Wouter de Jong. Hoewel jongeren tot 18 jaar met een jeugdabonnement sowieso vaak al gratis de online Bibliotheek kunnen gebruiken, zat er ook een mooie set jeugdboeken in de ThuisBieb. Denk aan het bekende Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon, Afblijven van Carry Slee of Stuntvlogger Sam van Jelmer Jepsen.”
Ruim 920.000 boeken uitgeleend
De ThuisBieb-app was van het begin af aan populair en stond op en af in de top 10 van gratis apps. De app werd onder andere opgemerkt door het Jeugdjournaal, kranten en websites, en ook het NPO1-radioprogramma De Taalstaat besteedde er aandacht aan. Eric: “We kregen als Bibliotheeksector gratis zendtijd op radio en televisie in de reclameblokken van de STER om de ThuisBiebapp te promoten. En stuurden aan bijna een kwart miljoen VakantieBieb-gebruikers een mailing om ze op de hoogte te brengen van dit speciale leesinitiatief. Ook kregen ruim 1 miljoen gezinnen met kinderen een kaartje in de bus. “Op 10 juni sloot de ThuisBieb haar deuren. Ruim 160.000 mensen hebben de app gebruikt om een of meer e-books te lezen. In totaal zijn ruim 920.000 boeken gedownload. Missie geslaagd!”
Populairste titels in de ThuisBieb
Bij volwassenen staat Rinkeldekink van Martine Bijl met grote afstand op nummer 1. Tot de meest gedownloade boeken behoren verder Thuis mag ik niet meer zeuren van Sylvia Witteman, Prijs van de waarheid van Tess Gerritsen en Versplinterd van Karin Slaughter. Ook De meeste mensen deugen van Rutger Bregman was populair.