
Geheugen van Nederland vertelt verhalen van vroeger
Van de geheime codetaal van de koto tot de Elfstedentocht en van het North Sea Jazz festival tot de schrijnende geschiedenis van Foekje Dillema: ons erfgoed toont het rijke en rijkgeschakeerde verleden van Nederland en haar inwoners. In de doorlopende online media campagne Geheugen van Nederland verbinden we digitale collecties van musea, bibliotheken en archieven aan de hand van thema’s en brengen ze bij een breed publiek onder de aandacht.
De campagne startte eind juni en bereikte als snel een groot en enthousiast publiek. Naast de website geheugenvannederland.nl wordt gebruik gemaakt van Instagram en Facebook. Erfgoedinstellingen zijn opgetogen over de mogelijkheden om via Geheugen van Nederland meer mensen in aanraking te laten komen met hun digitale collecties. Al 39 grote en kleine erfgoedinstellingen doen mee.
"Ik vind het geweldig dat dit soort verhalen hier verteld worden!"Bezoeker geheugenvannederland.nl André Spruijt
Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE)
Geheugen van Nederland is een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Het NDE is een netwerk van netwerken en bestaat uit instellingen op het gebied van cultuur, erfgoed, onderwijs en onderzoek. Dragende instellingen zijn KNAW Humanities Cluster, KB de nationale bibliotheek, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Het Nieuwe Instituut en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Bestuurslid NDE Eppo van Nispen tot Sevenaar: "Door over de grenzen van onze organisaties en collecties heen te kijken kunnen we de publieke toegang tot erfgoedinformatie voor de toekomst veiligstellen. Dit komt mooi tot uiting in de oplevering van geheugenvannederland.nl." De KB verzorgt voor deze site de redactie.

De kracht van samen
Arjanne Nijp, van het Fries Scheepvaartmuseum is enthousiast over het Geheugen van Nederland. Het Fries Scheepvaartmuseum heeft het overgrote deel van haar collectie al gedigitaliseerd. “Wij hebben voor het thema ‘Leven met water’ een beurtschip, de Sneek 1 ingezonden. Beurtschepen waren de pakketbezorgers van vroeger. Eerst waren het trekschuiten en zeilschepen die mensen en goederen vervoerden daarna volgden stoomschepen zoals de Sneek 1. Het Geheugen van Nederland is de kracht van samen. Door de thema’s worden de onderwerpen in context geplaatst. Bovendien is het een landelijke campagne waardoor we een veel groter en nieuw publiek bereiken. We merken dat bezoekers aan het Geheugen van Nederland door de Sneek 1 nieuwsgierig worden naar onze collectie. [Klopt dit? En zo ja zien jullie een stijging in het aantal bezoekers van jullie website?]”
Arjanne Nijp deelt haar ervaringen met Geheugen van Nederland in dit filmpje.
Campagneresultaten eind juli- december 2020:
- 5 thema’s, 39 erfgoedinstellingen, 67 items
- Ruim 28 miljoen weergaven, en meer dan 3 miljoen unieke personen bereikt
- 296.514 link-clicks
- 18.000 volgers op Facebook
- 3458 volgers op Instagram
- 412.565 page views door 251.526 unieke bezoekers