
Medieval Meme Generator een doorslaand succes
Gedigitaliseerde middeleeuwse afbeeldingen uit de KB-collectie promoten, die in een hoekje van de digitale snelweg stonden te verpieteren was het idee van drie KB’ers. Dit resulteerde in de lancering van de Medieval Meme Generator op 24 november 2020. Dat de Meme Generator nu wereldwijd door jong en oud wordt gebruikt hadden ze vooraf niet durven dromen.
Kees Teszelszky stond met Robert Krom en Ilse Rombout aan de wieg van de meme generator, een website waar je memes kunt maken van middeleeuwse afbeeldingen, en die vervolgens meteen kunt delen op social media. Het idee voor de Meme Generator paste bij het motto van de KB om mensen slimmer, vaardiger en creatiever te maken. En bovendien is het een goede manier om een jonger publiek te interesseren voor de goudmijn aan collectiestukken die de KB bezit!
Goudmijn
De afbeeldingen in de Meme Generator komen uit de enorme collectie middeleeuwse handschriften van de KB en Huis van het boek. Deze handschriften staan bekend om hun rijke versieringen en gedetailleerde afbeeldingen van bijvoorbeeld dansende duiveltjes, skeletten, prinsessen en draken tot soms gruwelijke taferelen. Omdat de meeste middeleeuwers niet konden lezen en schrijven, werden deze afbeeldingen gebruikt om klassieke verhalen te visualiseren. Eigenlijk werkt het net als prentenboeken voor kinderen, alleen moet je voor sommige van deze afbeeldingen geen zwakke maag hebben. De middeleeuwers hielden er namelijk van om af en toe lekker te griezelen.Praatje bij elk plaatje
De Medieval Meme Generator bestaat uit meer dan plaatjes die je kunt hergebruiken. Bij elke afbeelding is een uitlegfilmpje gemaakt waarin een specialist, zoals bijvoorbeeld kunsthistorica Sanne Frequin, op een vlotte manier het verhaal achter het plaatje vertelt. Voor het schrijven van deze teksten kregen de initiatiefnemers hulp van een aantal studenten van de universiteit Utrecht. Door die uitlegvideo’s komt de wereld van de middeleeuwers op een humorvolle manier tot leven en leert de gebruiker meteen meer over het leven in de middeleeuwen. De Meme Generator biedt dus inhoud én humor.Voor alle leeftijden
Maar het leukste vindt het drietal wel dat ze de vele memes, gemaakt met hun generator, overal op internet en social media terugzien. Ook genieten ze van de reacties uit de hele wereld. Het geografische en leeftijdsbereik is veel groter dan vooraf ingeschat. Zo belde een dame van 93 met de KB-klantenservice naar aanleiding van het radio-interview bij OVT: of we haar konden helpen om zelf ook een meme te maken. En er blijken veel geschiedenisleraren van basisscholen de uitlegvideo’s te gebruiken als lesmateriaal. De filmpjes zijn daarom nu ook vrij te downloaden. Het mooie is dat de middeleeuwse afbeeldingen in de KB-collectie, die tot voor kort alleen interessant waren voor een selecte doelgroep, nu door veel meer mensen worden bekeken.Kees: “We zijn net sportvissers; we gooien wat uit en hopen dat ze uiteindelijk ook voor de inhoud gaan.”
Bewaren van memes
Zoals de middeleeuwse plaatjes ons nu een kijkje geven in de keuken van de middeleeuwers, zo zijn internetmemes een momentopname van de 21ste-eeuwse beeldcultuur. De KB onderzoekt daarom samen met andere organisaties hoe de hedendaagse memes duurzaam bewaard kunnen worden voor de toekomst in ons webarchief.Ook een meme maken?
Zelf ook een medieval meme maken is kinderspel. Ga naar de Meme Generator op www.medievalmemes.org. Selecteer een afbeelding en bedenk een pakkende tekst. Sla de gemaakte meme op je telefoon of computer op en hij is klaar om te delen via social media. Of bekijk het instructiefilmpje: Maak ook een medieval meme in minder dan een minuut.
Top 3 uitlegfilmpjes
De uitlegfilmpjes in de Medieval Meme Generator worden veel bekeken. Ze worden zelfs gebruikt in de geschiedenisles op scholen wereldwijd. We hebben voor jou de top 3 op een rijtje gezet. En zeg nou zelf wist jij de heilige Antonius vaak lezend wordt afgebeeld met een varkentje in de buurt? Ken je het gruwelijke verhaal van de overspelige Attis? En heb je ooit geweten dat in het boek met de wonderverhalen van Maria van een Franse koningin een blote man staat afgebeeld? Ontdek de verhalen achter de middeleeuwse miniaturen via de Medieval Meme Generator.
1) De heilige Antonius
Jammer wel, als je wordt gestoord terwijl je net lekker zit te lezen. Dat gevoel moet de heilige Antonius op dit plaatje ook gehad hebben. Op een rotspunt, ver weg van vervelende mensen zit hij rustig te lezen en na te denken. Maar dan komen de duiveltjes langs.
Bekijk video
2) De ballen (van Attis)
Wat gebeurt hier in vredesnaam? In het midden zien we Attis die zichzelf zojuist gecastreerd heeft. Hij bloedt nog flink en in zijn linkerhand houdt hij zijn ballen.
Bekijk video
3) Vergeten gebeden
Dit plaatje staat in een gebedenboek voor een Franse koningin. Het waarschuwt voor wat er kan gebeuren als je de gebeden die in het boek geschreven staan niet goed kent. De blote man op de plaat is namelijk de twee belangrijkste gebeden vergeten: hij kan het Ave Maria en het Onze Vader maar niet onthouden.
Bekijk video