Inhoudsblokken

Achter elke foto zit een verhaal. Eerder was het zoeken van verhalen bij persfoto's handwerk, maar met behulp van artificial intelligence (AI) zijn nu een half miljoen persfoto’s gekoppeld aan een kwart miljoen krantenpagina’s. Vanaf vandaag kan iedereen via de zoekmachine www.krant-en-fotos.nl persfoto’s en krantenartikelen doorzoeken en zo onverwachte ontdekkingen doen.

Krant-en-fotos.nl maakt het mogelijk om in één oogopslag van een persfoto de mogelijk bijbehorende krantenfoto’s te zien. Dit zorgt voor een completer beeld van zowel een gebeurtenis als de journalistieke verslaglegging daarvan. De persfoto’s komen uit de archieven van Fotopersbureau De Boer (1945-2004) en Persfotobureau D. van der Veen (1963-1980). Voor de krantenpagina’s is gebruikgemaakt van het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant en het Nieuwsblad van het Noorden.

AI-testproject met persfoto's

Krant-en-fotos.nl is het resultaat van een samenwerking tussen het Noord-Hollands Archief, de Groninger Archieven, de technologiebedrijven Sioux Technologies en Picturae B.V., en de KB. De zoekmachine richt zich vooralsnog op archieven uit de jaren 70. Op dit moment verkennen we of we de achterliggende technologie ook op grotere schaal kunnen toepassen. Denk bijvoorbeeld aan kleurenfoto’s, illustraties of gedigitaliseerde objecten uit beeldbanken, of het aanbieden van recentere kranten en persfoto’s.

Resultaten en inzichten

Je kunt niet alleen de website bekijken; ook kun je de geleerde lessen van het project teruglezen in een rapport. Hiermee willen we andere erfgoedinstellingen inspireren om ook gebruik te maken van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Zo kunnen de erfgoedinstellingen hun digitale collecties op nieuwe manieren ontsluiten en verbinden aan andere bronnen. Je kunt het rapport hier downloaden. Het project Krant en Foto's is gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).