Inhoudsblokken

Op zondag 6 november vindt in de KB het Fake News Festival plaats. Tijdens dit festival ontdek je dat fake news geen nieuw verschijnsel is. Al in de middeleeuwen moest je je afvragen waar een bericht vandaan kwam. Een kort overzicht van wat er die dag te doen is in de KB.

Kom luisteren naar Bellingcat

Bellingcat is een onafhankelijk netwerk van burgerjournalisten, rechercheurs en onderzoekers. Zij zijn gespecialiseerd in factchecken. Zo onderzochten zij bijvoorbeeld de vliegramp met de MH17, de oorlog in Syrië en de vergiftiging van Aleksej Navalny. Ben je benieuwd hoe nepnieuws gemaakt wordt? En hoe het gedeeld wordt? Kom luisteren naar Bellingcat.

Volg workshops en leer liegen

Tijdens het Fake News Festival kun je ook verschillende workshops volgen. Eentje van theatermaker, dramadocent en regisseur Kirsten Bothoff bijvoorbeeld.  Met behulp van verschillende theatertechnieken leert Kirsten je hoe je met droge ogen de grootste leugens kunt vertellen. Of volg de Delpher-workshop, waarbij je aan de hand van historische kranten in gesprek gaat over meningsvorming en de betrouwbaarheid van informatie.

Woon lezingen bij, over monsters, moorden en mirakels bijvoorbeeld

Bij de lezing Monsters, moorden en mirakels laten specialisten van de KB je nepnieuws zien van honderden jaren geleden. Samen met het publiek vergelijken ze dat met de desinformatie van nu. Of kom luisteren naar een paneldiscussie over oorlogspropaganda, karaktermoord en complottheorieën.

Kom tot slot naar de juicy bar voor sappige verhalen (en een wijnproeverij).

Kom je ook?

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het volledige programma van het Fake News Festival. Kaartjes kun je kopen via onze evenementensite. Hopelijk tot 6 november!