Inhoudsblokken

Online kranten- en tijdschriftendatabase Delpher bevat vanaf vandaag 113.000 nieuw gedigitaliseerde afleveringen van Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Libelle en Margriet. Delpher is een platform van de KB. Hierop zijn miljoenen oude Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften voor iedereen digitaal te doorzoeken.

Digitale opiniebladen

Van Vrij Nederland kun je alle exemplaren van 1946 tot en met 1969 nu online lezen. De uitgaven van 1940 tot 1946 waren al digitaal beschikbaar. De edities van 1969 tot 1994 zijn alleen in de leeszaal van de KB zelf te lezen. Dit heeft te maken met de afspraken tussen de schrijvers en beeldmakers en de KB. Van De Groene Amsterdammer zijn alle afleveringen van 1925 tot 1960 online in te zien.

Damesbladen uitgebreid

Ook van 2 bekende damesbladen zijn er nu meer afleveringen beschikbaar op Delpher.nl. Van Margriet zijn de edities tussen 1951 en 1969 toegevoegd. De jaargangen 1970 tot en met 1974 zijn in de KB zelf te lezen. De afleveringen van Libelle die tussen 1936 en 1960 uitkwamen, zijn nu ook vrij in te zien op Delpher. 

Een schat aan informatie

Channa Hoogervorst, eindredacteur van Delpher.nl, noemt de uitbreiding van het Delpher-aanbod belangrijk voor historici, journalisten en liefhebbers. “Met deze uitbreiding is er in 1 klap 48 jaar geschiedenis van Vrij Nederland en 35 jaar geschiedenis van De Groene Amsterdammer beschikbaar. Dit is een schat aan informatie voor onderzoekers. Zij kunnen hier veel uit leren over het gedrag van mensen en de samenleving voor of na de oorlog.”

Het team achter Delpher heeft een jaar gewerkt aan het digitaal maken van de bijna 2 miljoen tijdschriftenpagina’s. Je vindt hier een overzicht van alle nieuwe titels die nu te lezen zijn.