Nieuwe technologieën en methoden ontwikkelen waarmee digitale diensten makkelijker toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Dat is het doel van onderzoeksproject TACIT, dat de komend 5 jaar onder leiding van de TU Delft wordt uitgevoerd. De KB is een van de partners in dit project.
TACIT
1 op de 4 Nederlanders heeft een beperking. Dat zijn mensen die slechtziend of slechthorend zijn, maar ook mensen met een verstandelijke of sociale beperking. Het is voor hen nog steeds vaak moeilijk om toegang te krijgen tot informatie. Het onderzoeksconsortium TACIT gaat voor hen nieuwe technologieën ontwikkelen. Denk aan kunstmatige intelligentie, virtual- en augmented reality, die digitale diensten toegankelijker maken voor mensen met een beperking.
In het verleden werden toegankelijkheidsprogramma’s voor deze doelgroepen vaak ontwikkeld zonder de gebruiker daarbij te betrekken. Het onderzoeksprogramma neemt co-design als uitgangspunt: technologie-ontwikkeling op basis van intensieve samenwerking tussen onderzoeker en ervaringsdeskundige. De onderzoeker hoeft geen persoonlijke ervaring te hebben met een beperking, maar betrekt de gebruiker al bij de conceptfase en dus niet pas achteraf. Daarnaast zal TACIT samenwerken met verschillende toegankelijkheidsorganisaties. Dit moet ervoor zorgen dat de toegankelijkheidskloof beter begrepen en ook verkleind wordt.
Brede samenwerking
TACIT is een brede samenwerking tussen veel verschillende partners. Naast de KB en de TU Delft zijn dat Centrum Wiskunde & Informatica, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Berengroep, Envision Technologies, SeysCentra, TKH Artificial Intelligence, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Stichting Kickstart.AI, Koninklijke Auris Groep, Nederlands Gebarencentrum en Stichting Accessibility.
Digitale toegankelijkheid staat hoog op de onderzoeksagenda van de KB. Door het programma Aangepast Lezen heeft de KB al veel kennis en een groot netwerk over visuele beperkingen. Deze kennis is van grote waarde in het TACIT-project. Ook draagt de KB een deel van de € 3.2 miljoen subsidie aan het project bij.