Inhoudsblokken

In december 2021 heeft de KB een middeleeuws psalter, ofwel psalmenboek, aangekocht uit de nalatenschap van Gabrielle Eleonora, barones van Asbeck-van Dedem (1916-1975). Het psalter is in de 1e helft van de 13e eeuw gemaakt in de omgeving van Keulen.

Volgens Ed van der Vlist, conservator middeleeuwse handschriften bij de KB, gaat het om een ‘parel’, die een goede aanvulling vormt op de collectie van de nationale bibliotheek. "Het grootste deel van Nederland hoorde in de middeleeuwen bij het aartsbisdom Keulen. Pas in de 16e eeuw scheidde de kerkprovincie Utrecht zich daarvan af. Het is te verwachten dat de boekkunst aan de rand van ons land van invloed is geweest op de meer westelijk gelegen gebieden. Met dit psalter zouden we dit nu beter kunnen onderzoeken."

Van der Vlist werd eind november vorig jaar benaderd met de vraag of de KB interesse in het psalter heeft. "Wij worden regelmatig benaderd over 'heel oude boeken', waarbij het dan vaak blijkt te gaan om bijvoorbeeld een deel van een vrij recente encyclopedie die meer kapot dan oud is. Maar ditmaal was er geen twijfel over mogelijk: het ging echt om een 8 eeuwen oud, perkamenten psalmenboek. En een prachtig exemplaar; het is helemaal met de hand geschreven en versierd. De zaak was dan ook snel beklonken. De KB is weer een mooie middeleeuwer rijker!"