Inhoudsblokken

De onderwerpen voor de KB-Colleges van juli tot en met december zijn bekendgemaakt. Tijdens deze maandelijkse lezingen geven verschillende KB-experts een kijkje achter de schermen. Zo kom je erachter wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt in de nationale bibliotheek.

Gesprekken met experts

De colleges beginnen met een presentatie. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de experts. Wil je iets vragen over Wikipedia of ben je op zoek naar tips over massadigitalisering? Dat kan! Ook krijg je bij veel colleges bijzondere collectiestukken in het echt te zien.

De KB-Colleges op een rijtje

Van pulp tot parel - 4 juli

Pulp fiction is een neerbuigende term voor het soort volkse literatuur dat werd gedrukt op goedkoop papier. Collectiespecialist Arno Kuipers legt uit waarom deze boeken een stuk interessanter zijn dan je misschien denkt. Meer over het college Van pulp tot parel.

Restauratie in de KB - 5 september

Boeken beschadigen, ook prachtige middeleeuwse handschriften. Restauratoren Imke Neels en Margot Terpstra vertellen hoe je zorgt dat een manuscript van 500 jaar oud er over nog eens 500 jaar mooi uit blijft zien. Meer over het college Restauratie in de KB

Samenwerking tussen erfgoed en Wikipedia, hoe zit dat? - 3 oktober

Veel topstukken van de KB zijn via Wikipedia in te zien. Hoe doe je dat eigenlijk, erfgoed digitaal beschikbaar stellen? Wikimedia-coördinator Olaf Janssen en Wikidataspecialist Sandra Fauconnier vertellen het aan de hand van praktijkvoorbeelden. Meer over het college Samenwerking tussen erfgoed en Wikipedia.

Massamedia en meningen, hoe boekdrukkunst en internet mensen in beweging zetten - 7 november

Technologische ontwikkelingen kunnen zorgen dat meningen zich ineens veel sneller kunnen verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan de boekdrukkunst of het internet. Conservatoren Esther van Gelder en Sophie Ham laten zien hoe dit soms grote gevolgen heeft. Meer over het college Massamedia en meningen

De lange weg van fysiek tot digitaal beschikbaar, verschillende digitaliseringsprojecten in de KB - 12 december

Erfgoed digitaliseren lijkt misschien makkelijk, maar er komt een hoop bij kijken in de reis van fysiek naar scherm. Experts Sarah D’Huys, Suzette de Raadt en Louise Rahardjo gaan in op de stappen voor, tijdens en na digitalisering. Meer over het college De lange weg van fysiek tot digitaal

Praktische informatie

Per college zijn 30 plaatsen beschikbaar. De colleges beginnen om 14.00 uur, na afloop is tot 17.00 uur tijd voor een drankje. Een kaartje kost € 7,50, hierbij zijn 2 consumpties inbegrepen. Inschrijven kan via de webwinkel.