Protestuitgaven van Provo en de kraakbeweging

Inhoudsopgave

De collectie protestuitgaven van Provo en de kraakbeweging in het kort

  • Inhoud: verzameling publicaties van de Provobeweging uit de periode 1965-1970 en van de kraakbeweging vanaf 1964.
  • Omvang: meer dan 300 boeken, tijdschriften, pamfletten en affiches.
  • Toegang: vindbaar via de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend.
  • Meer informatie: Paul van Capelleveen.

Over de collectie protestuitgaven van Provo en de kraakbeweging

De collectie protestuitgaven van Provo en de kraakbeweging geeft inzicht in de progressieve proteststromingen vanaf de jaren 60. De nadruk ligt op tijdschriften, affiches, pamfletten en boeken van Provo in Amsterdam, maar ook op activiteiten buiten de Randstad, zoals Maastricht, Zaandam en Hengelo. Aan deze verzameling zijn uitgaven van de kraakbeweging uit latere jaren toegevoegd.

Provo was een geuzennaam en een afkorting van ‘provoceren’. De geweldloze acties van Provo waren vooral gericht tegen de consumptiemaatschappij en de autoriteiten, zoals de politie en burgemeester. De eerste uitgave die namens Provo verscheen, het tijdschrift Provo, verscheen van 1965 tot 1967. Andere bekende Provo-titels zijn Aloha, Hitweek, Tante Leny Presenteert en Spoonful.

De verzameling bevat ook voorbeelden van publicaties van de kraakbeweging. Ook die bracht pamfletten en tijdschriften uit, zoals Groote Keyser ontruimd?, Jongerenhuisvestings Nieuwsbrief en De opstoot. Ook bevat de collectie werken van Bart Huges, Stichting Onafhankelijk Denken en van andere alternatieve actiegroepen.

  • Omslag van het tijdschrift Gandalf, 2, 15 april 1964. Aanvraagnummer: KW Provo 0194:2.

Achtergrond van de collectie protestuitgaven van Provo en de kraakbeweging

De collectie Provo-tijdschriften bevindt zich sinds 2005 bij de KB. De tijdschriften zijn verzameld door professor Ferdinand van Dam (1931), een Haagse econoom die werkte voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en als hoogleraar werd aangesteld in Groningen en Leiden. Hij herkende de maatschappelijke betekenis van Provo en pakte de verzameling daarom systematisch en zorgvuldig aan. Daardoor zijn de tijdschriften erg goed bewaard gebleven.

Sinds 2005 is de collectie aangevuld met ontbrekende publicaties. Ook zijn veel uitgaven van de kraakbeweging door aankoop of geschenken aan de collectie toegevoegd.

Toegankelijkheid van de collectie protestuitgaven van Provo en de kraakbeweging

De collectie is te vinden in de KB-catalogus. De uitgaven worden ter inzage gegeven in de leeszaal Bijzondere Collecties. Op aanvraag worden presentaties aan groepen georganiseerd.