Schaak- en damcollectie

Inhoudsopgave

Schaak- en damcollectie in het kort

  • Inhoud: grote verzameling werken over schaken en dammen.
  • Omvang: bevat ruim 30.000 titels.
  • Toegang: vindbaar via de KB-catalogus. Enkele honderden naslagwerken zijn in te zien in het paviljoen Schaak in de leeszaal. Boeken gepubliceerd vóór 1800, zeldzame werken en handschriften kunnen in de leeszaal Bijzondere Collecties ingezien worden.

Inhoud van de schaak- en damcollectie

De schaak- en damcollectie van de KB is de grootste in Europa. Je vindt hier onder andere oude drukken en handschriften over schaken en dammen, toernooiverslagen, naslagwerken, biografieën over schakers en dammers en belangrijke tijdschriften over schaken en dammen.

 

Achtergrond van de schaak- en damcollectie

De schaak- en damcollectie van de KB is ook bekend onder de naam Bibliotheca Van der Linde-Niemeijeriana, vernoemd naar de 2 grondleggers van de collectie. Antonius van der Linde verkocht in 1876 zijn schaakcollectie aan de KB. Meindert Niemeijer schonk zijn collectie in 1948 aan de Staat der Nederlanden, op voorwaarde dat deze in de KB zou worden ondergebracht. Ook hierna zijn er nog vele publicaties aan de collectie toegevoegd.

In 1956 werd de collectie uitgebreid met een groot aantal boeken, tijdschriften en handschriften over het damspel uit de nalatenschap van verzamelaar G.L. Gortmans. Dat de damcollectie van de KB zich de meest complete ter wereld kan noemen, is mede te danken aan zijn verzameling.

Toegang tot de schaak- en damcollectie

De schaak- en damcollectie is te vinden via de KB-catalogus. Enkele honderden naslagwerken staan ook in open opstelling in het paviljoen Schaak in de leeszaal. Je kunt in de leeszaal Bijzondere Collecties ook boeken gepubliceerd voor 1800, zeldzame werken en handschriften uit Nederland en de rest van de wereld inzien.

Overige informatie over de schaak- en damcollectie

De schaak- en damcollectie van de KB bevat nationale en internationale werken. Sinds 2019 verzamelen we  alleen nog Nederlandse publicaties.

Literatuur over de schaak- en damcollectie

Artikelen

  • Storm, R. 'Antonius van der Linde, geleerde, bibliofiel 1833-1897'. Verzamelaars en verzamelingen. Koninklijke Bibliotheek 1789-1998, 1998, pp. 75-79.
  • Reerink, H. 'M. Niemeijer, directeur van een verzekeringsmaatschappij, schaakprobleemcomponist 1902-1987. G.L. Gortmans, zakenman, damprobleemcomponist 1894-1956'. Verzamelaars en verzamelingen. Koninklijke Bibliotheek 1789-1998, 1998, pp. 168-173.