Welke tijdschriften werden in het verleden geïllustreerd en welke niet? Waarover schreven de eerste sportbladen? Welke recepten zijn populair in Nederlandse tijdschriften door de jaren heen? In onze dataset Delpher tijdschriften vind je meer dan 400.000 gedigitaliseerde tijdschriften uit de jaren 1800 tot 2000. De bestanden zijn voor een deel vrij toegankelijk en te downloaden.
Wat zit er in Delpher tijdschriften?
Wat kun je in de dataset Delpher tijdschriften vinden? En hoe gebruik je de dataset? Met deze dataset kun je onderzoek doen in historische tijdschriften. Ook voor breder onderzoek naar geschiedenis en cultuur is deze dataset interessant. De dataset biedt een inkijk in wat er tussen 1800 en 2000 speelde in de maatschappij en in de wetenschap.
De collectie bestaat uit meer dan 400.000 tijdschriften uit de 19e en 20e eeuw. In de dataset vind je adresboeken, almanakken, sportbladen, vroege wetenschappelijke tijdschriften, publieksbladen, jeugdtijdschriften en nog veel meer. De dataset bestaat uit scans van de gedrukte pagina’s voorzien van OCR (voor verbetering vatbaar) en woordcoördinaten, die aangeven waar een woord op een pagina is afgedrukt. Van elk tijdschrift is een doorzoekbare versie beschikbaar.
Er is zowel beschrijvende als structurele metadata beschikbaar. Beschrijvende metadata bevatten bibliografische gegevens, zoals auteur, titel of datum van uitgave. Structurele metadata geven informatie over de structuur van het bestand, zoals het aantal pagina’s, bladzijde en, paragrafen. Regelmatig worden er nog tijdschriften toegevoegd.
Hoe is de informatie beschikbaar?
Voor elk van de krantenafleveringen zijn de volgende bestanden beschikbaar:
- beschrijvende metadata (Dubline Core in XML)
- structurele metadata (MPEG21-DIDL)
- document (PDF)
Voor elke gescande pagina zijn de volgende bestanden beschikbaar:
- de afbeelding (JPEG 2000)
- de tekst (OCR in XML)
- de coördinaten van elk woord op een pagina (ALTO)
Voorwaarden voor hergebruik
De data in Delpher tijdschriften zijn voor een deel vrij toegankelijk. De KB streeft ernaar om informatie zo open mogelijk te ontsluiten. Dat kan alleen niet altijd omdat er soms nog auteursrecht op tijdschriften ligt.
Gebruik van deze tijdschriftencollectie valt, op basis van het auteursrecht, uiteen in 2 regimes. Tijdschriften oorspronkelijk langer dan 140 jaar geleden gepubliceerd, vallen in het publieke domein. Er rusten dus geen rechten meer op. Nieuwere tijdschriften zijn soms nog auteursrechtelijk beschermd. Deze tijdschriften zijn op aanvraag beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld door wetenschappers, onderzoekers, docenten of journalisten.
Er zijn 2 API’s beschikbaar: een metadata-harvest-API op basis van OAI-PMH en een zoek-API op basis van SRU. Handleidingen voor deze API’s worden ter beschikking gesteld nadat rechtmatige toegang is verkregen via @email. Let op: enige programmeervaardigheden zijn een vereiste.
Soms bieden we maatwerk. Stel je vraag via @email.
Contact en feedback
We zijn benieuwd wie onze tijdschriften gebruikt en hoe. We verzoeken je dan ook een mail te sturen met je contactgegevens en een korte uitleg over wat je met de data doet naar @email. Feedback is natuurlijk ook welkom. Het verstrekken van je gegevens geeft ons ook de mogelijkheid om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen, zoals wijzigingen in de dataset of het vrijkomen van nieuwe datasets.