Ben je benieuwd of je een boek of tijdschrift via de KB zou kunnen lezen? Met Lean Library krijg je in je favoriete browser (zoekomgeving) een melding als een publicatie ook beschikbaar is bij de KB. Daarnaast zoekt Lean Library naar vrij toegankelijke versies van teksten (dit heet ook wel ‘open access’). Hieronder lees je hoe Lean Library werkt en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is Lean Library?

Lean Library is een extensie die extra functionaliteit aan je browser toevoegt. Je krijgt van Lean Library een melding in je browser of een tekst beschikbaar is met je KB-lidmaatschap of dat het open access heeft. Zo kun je in je favoriete zoekomgeving blijven en je hoeft niet zelf uit te zoeken op de site van de KB of je toegang krijgt. 

Ben je nog geen lid van de KB? Lid worden kost maximaal € 15 per jaar. 

Lean Library plaatst een icoon in je browser, waarschijnlijk in de buurt van je bladwijzers. Dit icoon verandert van kleur wanneer je op een webpagina komt waar bijvoorbeeld boeken staan die je ook via de KB of open access kunt lezen. Het icoon kan 3 kleuren vertonen:

 • Groen: dit betekent dat het boek (of andere tekst) dat je bekijkt in je browser (ook) beschikbaar is via de KB of open access heeft.
 • Grijs: dit betekent dat het boek (of andere tekst) dat je bekijkt in je browser niet beschikbaar is via de KB en geen open access heeft.
 • Geel: dit betekent dat Lean Library een bericht voor je heeft.

Als het icoon groen kleurt, kun je erop klikken om te zien wat Lean Library voor je heeft gevonden. Je krijgt een pop-up met informatie over de beschikbaarheid van de tekst te zien:

 • Als de tekst bij de KB beschikbaar is, krijg je de optie om door te klikken naar de site van de KB. Daar log je in met je KB-account en kun je de tekst bekijken.
 • Als er een open access-versie beschikbaar is, krijg je de optie om direct door te klikken naar die versie. Je hoeft niet in te loggen.
   

Hoe installeer ik Lean Library?

Je installeert Lean Library in 4 stappen:

 • Ga naar leanlibrary.com/download
 • Download Lean Library. De versie is afhankelijk van de browser die je gebruikt en of je op een computer of mobiel apparaat werkt. Lean Library werkt in Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer, Safari en Opera. Ook kun je het op je iPhone of iPad installeren.
 • Na installatie opent een nieuw venster of tabblad met instellingen voor Lean Library. Zoek in het zoekveld naar ‘Koninklijke Bibliotheek’ en klik op ‘Koninklijke Bibliotheek (KB)’.
 • Klik op ‘save’ (‘opslaan’). Je kunt nu gebruikmaken van Lean Library.

Je kunt Lean Library volledig anoniem gebruiken. Lees het privacybeleid van Lean Library voor alle informatie over het gebruik van hun services en je gegevens.