Researcher-in-residence

Wetenschappers die aan het begin van hun carrière staan en die 'digital humanities'-onderzoek willen doen in de databestanden van de KB, kunnen Researcher-in-residence worden bij de KB.

Sinds 2014 nodigt de KB startende wetenschappers uit om een aantal maanden in het KB Lab door te brengen. Ze werken daar aan eigen onderzoek met dataverzamelingen die voortkomen uit grote digitaliseringsprojecten, bijvoorbeeld van historische kranten. Samen met KB-medewerkers proberen zij een onderzoeksvraag te beantwoorden met behulp van digitale technieken.

Samenwerking tussen onderzoekers en het KB Digital Humanities team

Van de samenwerking profiteren zowel de onderzoekers als de KB. De onderzoeker kan gericht werken aan oplossingen voor zijn specifieke vragen met ondersteuning van programmeurs en inhoudelijk experts. De KB leert van de wensen en methoden van de wetenschapper om zo de dienstverlening te kunnen verbeteren.

De resultaten (tools) komen beschikbaar in het KB Lab, zodat andere onderzoekers die ook kunnen gebruiken en eventueel uitbreiden. De Researchers-in-residence bloggen regelmatig op de KB research blog.

Call for proposals 2022

Meer informatie over de call
Deadline aanvragen: 30 september 2021

Lijst van onderzoekers

De onderzoekers die tot nu toe hebben deelgenomen aan het programma zijn:

Huidige researchers-in-residence

Links