Functieomschrijving

Waar het laatste boek van Saskia Noort, een immense IT-roadmap en een netwerk-referentiearchitectuur samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als lead architect de volgende stap zet in onze Collectieve Openbare Bibliotheek Referentie Architectuur (COBRA). Jij zorgt dat alle IT’ers binnen het openbare bibliotheeknetwerk COBRA goed kunnen implementeren en gebruiken.


Maak jij het mogelijk?

De openbare bibliotheekorganisaties (lokaal en regionaal) en de KB hebben samen COBRA ontwikkeld. Hierin is vastgelegd hoe we ervoor zorgen dat de verschillende systemen in ons netwerk goed samenwerken. Hierdoor wordt het makkelijker om gezamenlijke doelen te bereiken. De basis voor COBRA is dus gelegd; aan jou de taak om de volgende fase in te gaan. Jij vertaalt het informatieplan naar een werkelijk ontwerp voor de referentiearchitectuur. Belangrijk hierbij is dat je zorgt dat deze goed aansluit op de andere referentiearchitecturen, zoals die van de Rijksoverheid (NORA) en die van de erfgoedsector (DERA). En er is meer. Jij bent de lead architect die:

 • het beleid vertaalt naar informatievoorziening.
 • overleg voert met verschillende stakeholders.
 • de complexiteit van het netwerk begrijpt en dit vertaalt naar een logisch ontwerp dat voor meerdere doelgroepen bruikbaar is.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw blik op de toekomst gecombineerd met uitstekende communicatieve vaardigheden? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature van lead architect aanvult met:

 • kennis van referentiearchitecturen.
 • meerdere jaren ervaring in het opstellen en implementeren van architecturen binnen complexe omgevingen.
 • bewezen ervaring met het leiden van vergelijkbare initiatieven in samenwerking met diverse belanghebbenden.
 • een resultaatgerichte aanpak.


Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 5.305 en € 6.823 (schaal 12)
 • om te starten een dienstverband voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP, waarbij de KB 70% van de premie betaalt.
 • een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature lead architect is een dienstverband voor 40 uur per week aan de orde. Lees hier meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.


Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s en met onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. Een toekomstbestendige infrastructuur is hierbij onmisbaar en dus is onze IT-roadmap enorm.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo op onze afdeling Informatiebeleid. Deze afdeling ondersteunt de nationale bibliotheek bij het bereiken van verschillende doelen. Het is onze uitdaging deze doelen op een duurzame manier in onze informatiestructuur te bereiken. De afdeling bestaat uit informatiemanagers, IT-architecten, informatie-analisten een chief information security officer én een information securitymanager. Hoe jouw 20 toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als gemotiveerd, positief en integer.


Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.
Vragen over de functie? Stel deze aan Stephanie Gertenaar, hoofd informatiebeleid, via @email of 06 - 81 74 39 88. Vragen over de sollicitatieprocedure? Fiona van Kessel geeft antwoord via @email of 06 - 39 64 52 40.

 • solliciteren kan tot en met zondag 12 mei.
 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je voor een telefonische kennismaking. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.