Lezing

Duolezing over de Tweede Wereldoorlog

Inhoudsblokken

Let op: deze lezing is vol.

Zagen Nederlanders de Tweede Wereldoorlog aankomen? En wist je dat ten tijde van de oorlog tientallen bibliotheekmedewerkers in Nederland ontslagen werden omdat zij Joods waren? Leer er meer over tijdens de duolezing op vrijdag 14 oktober 2022 in de KB. De lezing wordt gehouden door 2 auteurs van recent verschenen boeken: Wouter Linmans en Mark Deckers. Huibert Crijns (collectiespecialist Geschiedenis bij de KB) zal de middag begeleiden als gastheer.

 

Wie zijn Wouter Linmans en Mark Deckers?

Wouter Linmans' boek De oorlog van morgen verscheen in 2021. Er wordt vaak gezegd dat Nederland werd verrast door de Duitse inval op 10 mei 1940, maar is dat echt zo? Linmans onderzocht aan de hand van onder andere kranten en tijdschriften uit Delpher hoe Nederlanders in de jaren tussen de 2 oorlogen naar de toekomst keken. Wat dachten en schreven ze? Waren ze bang voor een nieuwe wereldoorlog? Linmans' boek werpt een verrassend licht op de Nederlandse cultuur van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Mark Deckers schreef het boek Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis (2022). Eind 1940 eiste de Duitse bezetter het ontslag van alle Joodse medewerkers in openbare bibliotheken. 11 bibliotheekmedewerkers raakten hun baan kwijt. Mark Deckers ging op zoek naar hun verhalen.

 

Aanmelden voor de duolezing

Wil je je aanmelden voor de duolezing? Mail dan naar aanmelden@kb.nl, onder vermelding van 'Lezing 14 oktober'. Let op: er is plaats voor 50 personen. Wacht dus niet te lang met aanmelden.

 

Georganiseerd door Delpher en Vrienden van de KB

De duolezing wordt georganiseerd door de KB, Delpher en de Vrienden van de KB. In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. De Vrienden van de KB helpen ons bijzondere werken te verwerven. Ben je nog geen Vriend? Ontdek snel de voordelen van Vriend zijn.