Festival

Fake News Festival

Inhoudsblokken

Wat is waar? Kan ik dit bericht wel geloven? Hoe kom ik daar achter? Je zou denken dat deze vragen alleen van dit internettijdperk zijn, maar niets is minder waar. Daarom organiseert de KB op zondag 6 november het Fake News Festival.

 

Programma van het Fake News Festival

Tijdens het Fake News Festival ontdek je dat fake news al in de middeleeuwen werd verspreid, onderzoek je samen met Bellingcat hoe nepnieuws gemaakt en gedeeld wordt, leer je in een toffe theaterworkshop hoe jij kunt liegen alsof het gedrukt staat en maak je in verschillende lezingen kennis met de wereld achter nepnieuws. Ook kun je een paneldiscussie bijwonen onder leiding van Evelien van Rijswijk over complottheorieën, karaktermoord en oorlogspropaganda, leer je meer over deep fakes van het Rathenau Instituut, kun je een kijkje nemen bij de juicy bar met sterke verhalen, en nog veel meer. Bekijk het blokkenschema voor het totale overzicht.

 

De KB en fake news

Fake news is van alle tijden. Eeuwen geleden werd al onjuiste informatie verspreid. De KB gelooft in de vrijheid van meningsvorming. We bewaren zoveel mogelijk Nederlands geschreven erfgoed. We doen zelf onderzoek om de juiste informatie boven tafel te krijgen. We stimuleren anderen om onze bronnen te onderzoeken. Met onze programma’s voor openbare bibliotheken helpen we burgers betrouwbare informatie te vinden. Wil je weten wat we allemaal doen op het gebied van nepnieuws? Lees het op deze pagina over de KB en fake news.

 

Praktische informatie over het Fake News Festival

Het Fake News Festival vindt plaats op 6 november van 10.00 uur tot 18.00 uur in de KB, aan de Willem Alexanderhof 5 in Den Haag. Entree is €12,50 per persoon.