Wat is fake news of nepnieuws?

Fake news oftewel nepnieuws is van alle tijden. Eeuwen geleden werd al onjuiste informatie verspreid. De KB gelooft in de vrijheid van meningsvorming. We bewaren zoveel mogelijk Nederlands geschreven erfgoed. We doen zelf onderzoek om de juiste informatie boven tafel te krijgen. We stimuleren anderen om onze bronnen te onderzoeken. Met onze programma’s voor openbare bibliotheken helpen we burgers betrouwbare informatie te vinden. Wil je weten wat we doen op gebied van fake news of nepnieuws? Dat lees je op deze pagina.

Onderzoek: informeer je goed en herken nepnieuws

Om juiste informatie boven tafel te krijgen, is onderzoek doen heel belangrijk. De KB doet onderzoek, maar wil ook dat iedereen de bronnen van de KB kan gebruiken om zelf onderzoek te doen. Daarom digitaliseren we zoveel mogelijk bronnen en maken we ze zo goed mogelijk vindbaar en doorzoekbaar.

Betrouwbare bronnen gebruiken

Voor de KB is iedereen een onderzoeker. Of je nu aan een hogeschool of universiteit studeert of werkt of zelf graag op zoek gaat naar antwoorden. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot betrouwbare bronnen. Wil je tips hoe je gratis toegang tot zulke bronnen krijgt? 

Bekijk onze tips.

Collecties: wat we bewaren zodat informatie beschikbaar blijft

De KB bewaart alles wat er in en over Nederland geschreven is: van middeleeuwse handschriften tot websites. Samen geven al die teksten een beeld van wat in die tijd als waarheid werd gezien. Door al dat erfgoed goed te bewaren, zorgen we er ook voor dat informatie in de toekomst beschikbaar blijft.

Kranten in de KB-collectie

De KB bewaart zoveel mogelijk Nederlands geschreven erfgoed: van boeken tot kranten, van tijdschriften tot affiches. We kunnen niet controleren of alle informatie in onze collecties klopt. We hebben bijvoorbeeld een grote collectie kranten. Daar staan ongetwijfeld artikelen in die later moesten worden gerectificeerd.

Blader door onze collectie kranten op Delpher.

Staat er fake news in het Visboeck? Collectiespecialist Jeroen Vandommele vertelt.

Openbare bibliotheken: iedereen de vaardigheden om nepnieuws te herkennen

Om de juiste informatie tot je te kunnen nemen en vervolgens weer te kunnen verspreiden, zijn basisvaardigheden als lezen, schrijven, spreken, rekenen en internetten onmisbaar. 

De KB helpt kwetsbare mensen die moeite hebben met deze vaardigheden. Op die manier helpt de KB met het vinden en verspreiden van de juiste informatie. Hierbij werken we samen met openbare bibliotheken. Ook doen we samen met partners projecten waarbij we fake news oftwel nepnieuws tegengaan.