Bijeenkomst

KB-College: De Digitale Stad, een blik op het vroege internet

Inhoudsblokken

"Groeten uit de Digitale Stad" door Stichting De Digitale Stad. CC BY-NC-SA 4.0.

In 2023 werd De Digitale Stad (DDS), uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed, als digitale collectie opgenomen door de KB. Het begon in 1994 als een platform om internet toegankelijk te maken voor het algemeen publiek. Veel dingen die nu gemeengoed zijn geworden op internet waren voor het eerst voor iedereen in Nederland toegankelijk via DDS, zoals discussieforums, email en een eigen homepagina. 

In Delpher zijn veel krantenartikelen bij de KB te vinden over deze eerste stappen op het internet. We proberen echter ook de software weer draaiende te krijgen zodat onderzoekers zelf in de stad van destijds kunnen rondklikken. In 1996 is er een snapshot gemaakt van alle data en software die op dat moment aanwezig was in DDS. Een aantal jaar geleden hebben 2 groepen studenten geprobeerd om DDS weer aan de praat te krijgen. De ene groep heeft gewerkt op basis van de oude software. Een andere groep heeft een nieuwe versie gemaakt op basis van modernere software. Welke versie is nu de beste? De geschiedenis van DDS als platform én als erfgoed bevat veel verhalen. Daniël Steinmeier, Digital Preservation Officer bij de KB, zal de mooiste hiervan uitlichten in dit college. Na het college is er tot 17:00 tijd voor een borrel.

KB-College

Vrijwel iedere maand vindt een college plaats, op een vrijdagmiddag. De specialisten en conservatoren nemen je mee voor een kijkje achter de schermen bij de KB. Zij vertellen je meer over hun werk, onze collectie en het beheer en behoud ervan. Iedere sessie heeft een ander onderwerp en belicht weer een nieuwe kant van de collecties en werkzaamheden bij de KB. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de specialist of conservator. 

Aanmelden

Aanmelden kan via de webwinkel. De toegangsprijs is €7,50, hier zijn twee drankjes bij inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.