Bijeenkomst

KB-College: Schatzoeken bij de standplaatscontrole

Inhoudsblokken

Al sinds 2016 beweegt Team Standplaatscontrole zich langzaam maar secuur door de magazijnen van de Bijzondere Collecties van de KB. Elk kostbaar werk gaat door hun handen. Zij zorgen dat ieder stuk goed vindbaar is voor de gebruikers. Middeleeuwse verluchte handschriften, enorme atlassen of oude drukken uitgekozen om hun prachtige boekbanden: er komt van alles langs. De Bijzondere Collecties bevatten meer dan een half miljoen werken, die allemaal gecontroleerd moeten zijn vóór de verhuizing van het boekenmagazijn in 2026. 

Standplaatscontroleurs Angélique, Steven en Silke nemen je mee door een gemiddelde dag in hun werk en laten zien wat zij corrigeren. Werkzaamheden variëren van kleine aanpassingen in de catalogus als een typefout of een boek op de verkeerde plaats tot grote klussen als het ontsluiten  van een complete collectie. Zij gaan ook wat dieper in op de Collectie Wouters, een collectie bestaande uit zo’n 3.800 liedbladen. Naderhand laten zij een aantal bijzondere collectiestukken zien. Na het college is er tot 17:00 tijd voor een borrel.

KB-College

Vrijwel iedere maand vindt een college plaats, op een vrijdagmiddag. De specialisten en conservatoren nemen je mee voor een kijkje achter de schermen bij de KB. Zij vertellen je meer over hun werk, onze collectie en het beheer en behoud ervan. Iedere sessie heeft een ander onderwerp en belicht weer een nieuwe kant van de collecties en werkzaamheden bij de KB. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de specialist of conservator. 

Aanmelden

Aanmelden kan via de webwinkel. De toegangsprijs is €7,50, hier zijn twee drankjes bij inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.