Tentoonstelling

Mini-expositie: Kebaya's & literatuur

Inhoudsblokken

De expositie “kebaya’s & literatuur” is t/m 13 oktober 2024 te zien in de vitrine bij Club Erasmus in de KB ter ere van het event ‘De witte kebaya: toen en nu’ op 3 oktober. Je kunt de expositie zonder lenerspas gratis bezoeken op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur. Het event en de mini-expositie zijn mede mogelijk gemaakt door het Vfonds.

Aanleiding en achtergrond

Foto overgrootmoeder van Louise Rahardjo

Schrijfster Augusta de Wit omschreef de kebaya in 1907 zo: ‘Eene kabaai is een soort van morgenjakje van wit batist, langs alle randen geborduurd, dat van voren met sierlijke spelden aan gouden kettinkjes toe gemaakt wordt.’ 

De kebaya wordt als minder kostbaar beschouwd dan een gebatikte kaïn of sarong. Daarnaast is ze fragieler. Dit kledingstuk werd daardoor minder gekoesterd. Toch is ze in maart 2023 genomineerd als immaterieel erfgoed voor de UNESCO lijst, Lists of Intangible Cultural Heritage. Batik staat hierop sinds 2009, eind dit jaar wordt de kebaya naar alle waarschijnlijkheid ook opgenomen. 

Tijdens de Tong Tong Fair op 7 september 2023 lanceerden kunstenaar Sabine Bolk en schrijfster Dido Michielsen hun onderzoek naar de witte kebaya. De focus lag op het achterhalen van de draagsters, hun geschiedenis, wanneer en bij welke gelegenheid ze een witte kebaya droegen. De expositie toont elf kledingstukken uit familiebezit, die beschikbaar zijn gesteld door bruikleengevers die op de oproep van Sabine en Dido reageerden. KB-collectiespecialist Arno Kuipers (Nederlandse literatuur) selecteerde literatuur uit de KB-collectie waarin de witte kebaya wordt genoemd. In de vitrine zijn de kebaya’s en boeken naast elkaar te zien.