Symposium

Symposium Het decentrale web en Solid: scenario’s voor de toekomst

Inhoudsblokken

Op 14 juni organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) een symposium over het decentrale web en Solid, Social Linked Data. NDE organiseert dit symposium samen met meemoo, de Ugent en het Platform Linked Data Nederland (PLDN). De KB is partner in het NDE. 

Het decentrale web en SOLID

Tijdens het symposium worden de resultaten gepresenteerd van het NDE-onderzoeksprogramma naar decentrale netwerken, netwerken die niet langer langs 1 centrale server lopen. Dit is uitgevoerd door UGent, meemoo en de KB. Ook krijg je inzicht in de verschillende ontwikkelingen om een verbeterde versie van het World Wide Web te realiseren. Daarnaast kijk je naar het belang van verdere decentralisatie en hoe we daar vanuit Nederland en België op inspringen met concrete initiatieven. 

Solid staat voor Social Linked Data. Het is een project rond het decentraliseren van het internet, geleid door Sir Tim Berners-Lee. Hij is de uitvinder van het World Wide Web. Het uiteindelijke doel van Solid is om gebruikers volledige controle te geven over hun eigen data, inclusief toegangscontrole en opslaglocatie.

Programma 

Je bent deze middag vanaf 13.00 uur welkom in de KB. Rosemarie van der Veen-Oei is dagvoorzitter. Zij is hoofd van de afdeling Onderzoek van de KB. Sprekers zijn:

  • Herbert Van Sompel (UGent, DANS)
  • Patrick Hochstenbach (UGent)
  • Miel Vander Sande (meemoo)
  • Martijn van Dam (De Nederlandse Datakluis)
  • Gijs van den Beucken (Solid Community Foundation – Netherlands)
  • Steven Dewaele (UGent-imec)
  • Tim Theys (UGent-imec) 

Het programma deze middag is als volgt: 

13.00 – 13.30 uur   Inloop
13.30 – 13.40 uur   Welkom – Rosemarie van der Veen-Oei (KB, dagvoorzitter)
13.40 – 14.10 uur    Visie op de decentrale web ontwikkelingen – Herbert Van de Sompel
14.10 – 15.10 uur     Introductie in Solid en decentrale netwerken met use cases ResearcherPOD en ErfgoedPOD - Patrick Hochstenbach en Miel Vander Sande
15.30 – 16.00 uur   Weaving Solid into the fabric of media – projects and first results – Steven Dewaele & Tim Theys (SolidLab Flanders) 
16.00 – 16.30 uur   De Nederlandse Datakluis – Martijn van Dam
16.30 – 17.00 uur   Solid Community NL – Gijs van den Beucken 
17.00 – 17.30 uur   Afronding met aansluitend borrel

Aanmelden

Wil je het symposium bijwonen? Meld je dan aan via de site van het NDE. Daar vind je ook meer informatie over het programma. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.