Workshop

Workshop Saramakaans borduren

Inhoudsblokken

Kom Saramakaans borduren bij de nationale bibliotheek

Op zaterdagmiddag 6 juli zal Angila Albitrouw je meenemen in de geschiedenis van het Saramakaans borduren: ze vertelt over de oorsprong, betekenis en technieken van deze borduurvorm. Daarnaast ga je aan de slag met originele stoffen en ontwerpen om je eigen kleurrijke lapje te maken. Het uitgelezen moment om samen te komen en verhalen te delen over dit onderwerp!

Workshop Saramakaans borduren

De workshop Saramakaans borduren geeft aandacht aan de culturele tradities van de Saramakaanse gemeenschap in Nederland en Suriname.

De KB-collectie bevat bijna uitsluitend geschreven en gedrukte bronnen. Daardoor vind je in de KB veel informatie over traditionele Nederlandse handwerktechnieken, maar ontbreken vaak verhalen en technieken die in gemeenschappen via orale overleveringen worden doorgegeven. 

Tijdens deze 2,5 uur durende workshop vertelt sociologe Angila Albitrouw over de oorsprong en traditie van het Saramakaans borduren. Zij laat geborduurde wikkeldoeken zien uit haar eigen verzameling en leert je de gebruikte borduurtechniek. Tijdens deze workshop maak je je eigen creatie met stoffen en patronen die zijn voorbereid door leerlingen van Villa Zapakara in Paramaribo. Ook is er ruimte om kennis en verhalen met elkaar te delen. 

Aanmelden kan via de webwinkel. De toegangsprijs is €10,00, hier zijn koffie, thee en kleine versnaperingen bij inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers.

Deze workshop is een samenwerking tussen de KB, Wereldmuseum Rotterdam en Villa Zapakara in Paramaribo.