Nu te zien in de KB: etsen van Didier Mutel
In de vitrines bij de leeszaal Bijzondere Collecties worden etsen van de Franse kunstenaar Didier Mutel tentoongesteld. Collectiespecialist Paul van Capelleveen vertelt je er in dit blog meer over. Je kunt de etsen bewonderen tot half september 2024.
Didier Mutel, The Birds of Acid (2019-2023): titelpagina.
De Franse kunstenaar Didier Mutel (geboren in 1971) is opgeleid als etser en het bijtende zuur dat bij het drukproces wordt gebruikt, is voor hem een symbool geworden van vrijheid. Een tweede symbool is daaraan niet vreemd: het is de vogel die verbeelding en impliciet ook vrijheid symboliseert. Zijn meest recente project verenigt beide elementen in de titel: The Birds of Acid.
Voor de boekencollectie van Anny Antoine en Louis Koopman (die door de KB dankzij een speciaal fonds nog steeds wordt uitgebreid) is een abonnement genomen op dit werk dat in afleveringen verschijnt. Deze collectie bevat bijna al het werk van Mutel.
Inmiddels zijn er drie afleveringen gepubliceerd. Ze bevatten verschillende titelpagina’s, grote etsen en een tekst van Mutel over zijn idealen. Het enorme formaat (93x62 cm) refereert aan de uitgave die hij als inspiratiebron heeft genomen: het beroemde plaatwerk van J.J. Audubon: The Birds of America (1827-1838, ook in delen verschenen).
Didier Mutel, ‘Rembrandt’ [from The Birds of Acid].
De prenten tonen dinosauriërs, in de veronderstelling dat zij verwant zijn aan de oudste vogelsoorten. Mutel geeft ze de namen mee van etsers/kunstenaars die hij bewondert: Eduard Manet, Louise Bourgeois, Käthe Kollwitz, William Hogarth, maar ook Rembrandt en de Franse kunstenares Berthe Morisot. De portretten zijn met de hand ingekleurd.
In zijn tekst schrijft Mutel over de ruimte tussen de wijsvinger van God en die van Adam op het plafond van de Sixtijnse Kapel: uit zulke lege, stille ruimtes ontstaan, schrijft Mutel, vriendschap, bewondering en de oneindige mogelijkheden waarop dromers en dichters hopen. Het is de hand van de schilder die zulke lege plekken creëert waaruit een heelal kan groeien. De combinatie van hooggestemde idealen met een bijna kinderlijke humor maken elk project van Mutel verrassend, zoals zijn Business Plan en The Forbes Simulachres, net als The Birds of Acid, demonstreren.
Bibliografische informatie
Didier Mutel, ‘Berthe Morisot’ [from The Birds of Acid].
Didier Mutel, The Birds of Acid. [Part 1-3]
Orchamps: Atelier Didier Mutel, 2020-2023.
Copyright: Didier Mutel
Meer weten?
Meer blogs
De Stijl keert terug

Proeven van bekwaamheid

Kunsthistorisch reizen door België en Nederland
