

Nederland verwaarloost zijn digitale erfgoed
De Digitale Stad is opgenomen in het Unescoregister Memory of the World. Martijn Kleppe, directieteamlid van de KB legt uit waarom we zuinig moeten omgaan met digitaal erfgoed.

Nieuw in onze collectie: proeven van bekwaamheid
Drukkers en boekbinders legden vroeger een proeve van bekwaamheid af. Vaak kozen ze daarbij voor miniatuurboekjes. 2 van zulke proeven zijn onlangs gekocht voor de KB.

Kunsthistorisch reizen door België en Nederland
In de KB kun je vanaf maart het reisalbum van de Franse kunstenares Marie Annaly-Lourse bewonderen. Zij maakte in 1885 een reis door België en Nederland. Collectiespecialist Jeroen Vandommele vertelt wat er zo bijzonder is aan haar verslag.

Tip en Top op de maan
De KB zocht al heel lang naar het boek Tip en Top op de maan. Dit jaar lukte het ons eindelijk dit werk te kopen bij een veilinghuis. Ontdek dit bijzondere boek van de Tsjechische kunstenaar Vojtĕch Kubas̆ta.

Sinterklaas in de KB-collectie
Welke boeken over Sinterklaas heeft de KB eigenlijk? En bewaren we die allemaal? Op deze pagina vind je een overzicht van wat er in onze collectie te vinden is over de goedheiligman.

Smullen van Luilekkerland
Al eeuwenlang vermaken mensen elkaar met fantasierijke verhalen over Luilekkerland. Je vindt die verhalen ook in de collecties van de KB.

De restauratie van het Visboeck
Hoe restaureer je een oud en heel kostbaar boek? Dat laten we je graag zien aan de hand van het Visboeck van Adriaen Coenen uit 1579.

Achtergrond van Den Arabischen Alcoran, de eerste handgeschreven Koran in de KB-collectie
In het najaar van 2021 kocht de KB een 17e-eeuwse handgeschreven Nederlandse Koran. Den Arabischen Alcoran is de eerste handgeschreven Koran in de collectie van de KB. Ook is het 1 van de eerste Nederlandstalige Korans ter wereld. Onze conservator Jeroen Vandommele vertelt over dit werk.

Zo houden we zilvervisjes en papiervisjes tegen
Wanneer er in de KB zilvervisjes of papiervisjes ontdekt worden, gaan alle alarmbellen af. Waar zitten ze? Zijn er nog meer? Als dat zo is, vliegen de zorgelijke mails tussen de afdelingen heen en weer. Hoe kan zo’n klein diertje ons zoveel stress en toestanden bezorgen?
