Bij de hoofdingang van KB nationale bibliotheek hangt een bronzen plaquette ter nagedachtenis aan Teun Abbenbroek, een KB-medewerker die tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd is door de Duitsers. 

Teun Abbenbroek (1890-1945) werkte als administratief ambtenaar 1e klasse bij de KB. Toen in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak in Nederland, studeerde zijn zoon Anton aan de Koninklijke Militaire Academie. Anton sloot zich aan bij verzetsorganisatie de Ordedienst (OD). Dit was een verzetsorganisatie waar veel oud-militairen bij betrokken waren, en Anton vervulde daar een leidinggevende rol. Anton werd in maart 1942 verraden en gearresteerd. Samen met andere opgepakte Orde Dienst-leden werd hij op 29 juli 1943 ter dood veroordeeld en gefusilleerd op de Leusderheide. Uit woede en verdriet om wat er gebeurd was, zette Teun Abbenbroek het illegale werk van zijn zoon voort.

Teun maakte carrière in het verzet. Hij was verbonden aan de Orde Dienst, en het Nationaal Steunfonds (NSF) dat op illegale wijze voor geld, voedsel en distributiebonnen zorgde om in het onderhoud van onderduikers te voorzien. In het najaar 1944 werd hij benoemd tot plaatsvervangend commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Den Haag. Maar op 27 december van dat jaar sloeg ook voor hem het noodlot toe. Hij werd gearresteerd en opgesloten in de gevangenis in Scheveningen (ook wel bekend als het Oranjehotel). In zijn celmuur kraste hij een boodschap voor zijn naasten:

‘Voor het geval wij elkaar niet meer mochten zien, noch kunnen schrijven, weet dan dat mijn laatste gedachten bij jullie zijn. Ik heb een sterk en lichtend voorbeeld van onzen lieven Ton om naar op te zien!!! God zal voor jullie zorgen. Hij zij mijn ziel genadig. Jullie man Opa Zoon Teun J. Abbenbroek'

Op 12 maart 1945 werd hij, samen met 11 andere gevangenen, in Rotterdam doodgeschoten als vergelding voor een moordaanslag van het verzet op 2 Duitsers. Teun Abbenbroek, een KB’er om bij stil te staan.

Meer informatie over Teun Abbenbroek en zijn zoon Anton kan je lezen op Oorlogsbronnen.nl:

- Teun Abbenbroek: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Teunis-Johannes-Abbenbroek/02/556

- Anton Abbenbroek: https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Anton-Willem-Marie-Abbenbroek/02/555

- Teun Abbenbroek op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Teunis_Abbenbroek

Collectiespecialist geschiedenis

Huibert Crijns