KB klaar voor de toekomst met nieuw archiveringsysteem

15 februari 2021 - Eind december 2020 heeft de KB een meerjarig contract getekend met bibliotheeksoftwareleverancier Ex Libris, voor het gebruik van het digitaal archiveringssysteem Rosetta. Met deze geavanceerde oplossing kan de KB haar huidige en toekomstige digitale collecties veilig bewaren en toegankelijk houden voor de lange termijn.

De KB was in 2003 de allereerste instelling ter wereld met een digitaal archief voor publicaties, het zogeheten e-Depot. Dit e-Depot is in 2010 al eens vervangen, maar inmiddels is ook het huidige systeem toe aan vernieuwing. Dat komt doordat het volume aan digitaal materiaal enorm is toegenomen. Steeds meer papieren collecties worden immers gedigitaliseerd, uitgevers brengen e-books op de markt en er worden steeds meer Nederlandse websites gearchiveerd.

Nieuwe mogelijkheden

Het aangekochte Rosetta is een Digital Asset Management and Preservation System (DAMPS) en biedt de KB nieuwe mogelijkheden om haar digitale collecties efficiënt en betrouwbaar te bewaren. Deze oplossing kwam na een intensieve aanbesteding als beste uit de bus. Jeffrey van der Hoeven, hoofd Digitale Duurzame Toegang bij de KB: “We zijn erg onder de indruk van de mogelijkheden die het archiveringssysteem Rosetta ons biedt en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we met deze oplossing onze ambities kunnen waarmaken. Ook is de samenwerking met Ex Libris uitstekend verlopen en kan de KB bouwen op een vakkundige leverancier.”

Half miljard bestanden

De komende maanden wordt Rosetta in gebruik genomen. Dan breekt er een nieuwe fase aan, waarin de KB tientallen miljoenen digitale publicaties gaat migreren van het huidige systeem naar de nieuwe bestemming. Het gaat hierbij niet alleen om gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften, maar ook om e-books, het webarchief en miljoenen wetenschappelijke artikelen. In totaal betreft het ruim een half miljard bestanden en metadatarecords.

KB en Ex Libris belangrijke spelers op gebied van digitaal preserveren

Op het gebied van digitaal preserveren geldt de KB nationaal en internationaal als belangrijke speler. Veel andere nationale bibliotheken en archieven wereldwijd volgen onze stappen en zij zullen dan ook geïnteresseerd kennis nemen van dit contract. Ex Libris is internationaal een grote speler op het gebied van archivering en bibliotheeksystemen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Jeffrey van der Hoeven, hoofd Digitale Duurzame Toegang bij de KB.