Inhoudsblokken

Zaterdag 9 april begint de Boekenweek, de week waarin we het Nederlandse boek in het zonnetje zetten. Daar hoort al jaren het boekenweekgeschenk bij. De KB heeft al deze boekenweekgeschenken in haar collectie.

Wie van 9 tot en met 18 april voor minimaal 15 euro een Nederlands boek koopt, krijgt een boek cadeau. Dit wordt je aangeboden door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die hier elk jaar een andere schrijver voor vraagt. In 2022 is dat Ilja Leonard Pfeijffer. Hij verdiepte zich hiervoor in het thema ‘eerste liefde’.

Boekenweekgeschenken bestaan al heel lang. Het idee ontstond in 1930 toen ter ere van Boekendag De uitgever en zijn bedrijf verscheen. In 1932 volgde het eerste officiële geschenk: Bijdragen van Nederlandsche schrijvers en schrijfsters. Op een pauze tijdens de Tweede Wereldoorlog na hebben boekhandels hun lezers sindsdien elk jaar getrakteerd op een nieuw werk.

Nieuwsgierig naar al deze geschenken? Je kunt de werken aanvragen en inzien in de KB. En voor wie meteen wil lezen: de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) heeft 23 geschenken online staan. Novellen en gedichten uit 1941 bijvoorbeeld, samengesteld door Emmy van Lokhorst en Victor E. van Vriesland en 1 dag na verschijnen al verboden door de Duitse bezetter.

We wensen je een fijne Boekenweek toe!