KB-catalogus

Ben je op zoek naar een boek, tijdschrift of krant en wil je weten of de KB het in huis heeft? Wil je meer weten over een schrijver? In de KB-catalogus – we noemen deze ook wel de Online Publiekscatalogus (OPC) –  vind je informatie over alle werken die in de KB te vinden zijn. Dat zijn er meer dan 4 miljoen. Ben je lid van de KB, dan kun je ze ook inzien en in sommige gevallen lenen.

Wat vind je in de catalogus?

De catalogus bevat beschrijvingen van alle werken die in de KB te vinden zijn. Dat zijn er veel, want de KB wil alles wat in Nederland uitgegeven wordt voor altijd bewaren. Denk aan boeken, kranten, tijdschriften en oude documenten, zoals brieven en atlassen. In de catalogus vind je informatie over onder andere:

  • bijna 3 miljoen boeken
  • meer dan 160.000 tijdschriften
  • 81.000 met de hand geschreven boeken uit de middeleeuwen
  • meer dan 33.000 brieven
  • zo’n 30.000 oude kaarten van landen en steden
  • linkjes naar 700.000 online boeken, kranten en tijdschriften 

Elke dag voegen we nieuwe boeken, kranten en tijdschriften toe aan deze catalogus. We schrijven onder andere op hoe het werk heet, wie de schrijver is, wanneer het uitgegeven is, hoeveel pagina’s het heeft, waar het over gaat en hoe groot het is.

Voor wie is de catalogus bedoeld?

De catalogus is er voor iedereen die wil weten welke boeken, kranten, tijdschriften en documenten de KB in huis heeft. Het is ook een goede bron als je meer informatie over deze werken zoekt. Als je bijvoorbeeld wilt weten waar een boek over gaat, in welk jaar het uitgegeven is, of in welke talen het geschreven is. Of als je een overzicht wilt hebben van alle boeken van een Nederlandse schrijver. Handig dus voor studenten, wetenschappers of gewoon als je meer wilt lezen over een onderwerp of een schrijver.

Hoe gebruik je de KB-catalogus?

Ga naar het bovenmenu

Ga naar het bovenmenu van deze website en klik op 'Catalogus'. Vul in de zoekbalk in waar je naar wilt zoeken. De naam van een schrijver bijvoorbeeld of een onderwerp. Druk op enter of klik op 'Zoeken'. Je komt dan in de catalogus terecht.

Bekijk de resultaten

Verklein je zoekresultaten door te zoeken op bijvoorbeeld titel, auteur of uitgever. Of verander de volgorde van de resultaten en sorteer onder meer op jaar van publicatie.

Klik op de titel

Gevonden wat je zocht? Klik op de titel en vind alle informatie die er is over het werk.

Reserveren

Als je lid bent van de KB, kun je sommige werken reserveren en lenen. Klik op ‘reserveren’ en vul je pasnummer en wachtwoord in. Staat het werk online, dan kun je het meestal ook lezen zonder lid te zijn. Klik in dat geval op de link die erbij staat. 

Wil je lid worden van de KB? 

Lezen

Boek of tijdschrift gereserveerd? Bij lenersgegevens staat wanneer het voor je klaarligt. Heb je het boek of tijdschrift gereserveerd, dan zie je wanneer het voor je klaar ligt in de KB. 

Tips bij het zoeken

  • Bij de zoekresultaten staat een lijst met hints en filters. Bij de hints staan namen en woorden die te maken hebben met je zoekopdracht. Je start een nieuwe zoekactie als je daarop klikt. 
  • Bij ‘filters’ staan lijsten die je helpen minder zoekresultaten te krijgen. Wil je bijvoorbeeld alleen teksten vinden die online staan, dan kun je dat daar aangeven.
  • Heb je hulp nodig bij het zoeken? Klik dan op ‘help’. Je komt dan terecht op een pagina met meer informatie over het zoeken in de catalogus.