Inhoudsblokken

De KB bestaat dit jaar 225 jaar. Om dit te vieren tellen we vanaf 28 maart 225 dagen af naar de datum van oprichting in 1798, 8 november. In die 225 dagen besteden we op verschillende manieren aandacht aan dit jubileum. 

Museumwand, boekenreis en opmerkelijke objecten

Vanmorgen hebben we in de hal van de KB op de 1e etage een museumwand onthuld. Hierop lees je meer over belangrijke momenten uit de geschiedenis van de KB. En vind je allerlei interessante feiten over de nationale bibliotheek. Uiteraard met prachtige beelden erbij. 

Online publiceren we een videoserie, ‘De reis van het boek’. Hierin kun je volgen wat er allemaal met een middeleeuws handschrift gebeurt als het in de KB komt, voordat je het kunt aanvragen en inzien. 

Later dit jaar kun je onder andere lezingen bijwonen en meer lezen over enkele opmerkelijke stukken in onze collectie. Over het onzichtbare boek bijvoorbeeld. Houd onze speciale jubileumpagina en social media in de gaten voor meer informatie hierover.    

Heruitgave Flora Batava

In juni brengt de KB samen met uitgeverij Lannoo ook een bijzondere heruitgave uit van de Flora Batava. In dit werk vind je een overzicht van alle planten, paddenstoelen, mossen, wieren en bloemen die je tussen 1800 en 1934 kon vinden in Nederland. Samen met het Huis van het Boek organiseert de KB ook een Flora Batava-tentoonstelling. Deze kun je van 22 april tot en met 3 september bezoeken in Huis van het Boek.

Jubileumjaar

Lily Knibbeler, directeur van de KB, hoopt dat het jubileumjaar zal bijdragen aan de trots van Nederlanders op hun nationale bibliotheek. "De KB is de nationale bibliotheek van alle Nederlanders. We maken, samen met onze samenwerkingspartners, voor iedereen in Nederland onderzoeken, lezen, ontdekken en een leven lang leren mogelijk. Onder meer door al 225 jaar lang zoveel mogelijk kranten, boeken en tijdschriften in of over Nederland te verzamelen. Dat mag gevierd worden. Ik hoop dan ook dat onze activiteiten de komende maanden ervoor zullen zorgen dat nog meer Nederlanders kunnen ervaren wat de KB te bieden heeft."