Inhoudsblokken

Constantijn Huygens (1596-1687) was een alleskunner. Hij was schrijver, secretaris van de stadhouders Frederik Hendrik en Willem II, kunstkenner, componist, musicus en: parfumeur. Zijn brieven zijn bewaard gebleven. En zijn recept voor een aangename geur ook. In de KB-winkel kun je nu niet alleen een boek met zijn correspondentie kopen, maar ook een geurkaars.

In Constantijn Huygens, een leven in brieven vind je 38 brieven van en aan Huygens over verschillende onderwerpen. Over poëzie bijvoorbeeld, maar ook over muziek, schilderkunst en exacte wetenschap. Daarnaast kun je er brieven lezen over Huygens’ privéleven. Deskundigen hebben elke brief vertaald in modern Nederlands. Ook hebben zij bij elke brief een inleiding geschreven. De bundel is samengesteld door Ineke Huysman* en Ad Leerintveld**.

Naast schrijver was Huygens dus ook parfumeur. Hij creëerde meer dan 150 individuele geuren. De recepten hiervan zijn eeuwenlang verborgen gebleven. Als ode aan zijn overleden moeder, Susanna Hoefnagel, componeerde hij rond 1635 een parfum dat hij rieckend water van mijn moeder noemde. Dit 100 % natuurlijke parfum was een van zijn meest geliefde creaties.

Ter gelegenheid van de grote Huygenstentoonstelling die momenteel te zien is in museum Hofwijck in Voorburg, heeft het Franse parfumhuis Huygens Paris de geur opnieuw uitgebracht. Er is regenwater opgevangen en de ingrediënten zijn geplukt op Huygens’ buitenplaats Hofwijck. De rozenblaadjes, lavendel, tijm, marjolein en watermunt, kruidnagel en kaneel zijn vervolgens samen gedestilleerd. De unieke bloemige en kruidige creatie is hiermee geheel volgens Huygens recept gemaakt.

Dit type parfum werd vroeger gebruikt om vertrekken en objecten te parfumeren. Dat maakt het heel geschikt voor een geurkaars. Deze geurkaars is nu te koop in de winkel in de KB (helaas voorlopig nog niet via de webwinkel). Op de kaars zelf staat het door Constantijn Huygens handgeschreven recept.

De geuren van de kaars zijn overigens nauw verbonden met het persoonlijk leven van Huygens. Dat is precies wat de onderzoekers zo interessant vinden.

‘Dit is een heel nieuwe kant van Huygens’, zegt initiatiefneemster Ineke Huysman. ‘Geuren waren voor hem een manier om contacten te onderhouden. Met andere mannen wisselde hij recepten uit en op vrouwen probeerde hij indruk te maken.’ Dat ging soms behoorlijk ver. Zo stuurde Huygens, die ook uitblonk in muziek, geurzakjes op naar de Engels-Nederlandse zangeres Utricia Ogle.

Nieuwsgierig geworden? Het boek kun je via de webwinkel bestellen of in de winkel in de KB kopen. De geurkaars is alleen te koop in de KB. Kom snel eens kijken!

*Ineke Huysman is onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandsche Geschiedenis.

**Ad Leerintveld is oud-collectiespecialist moderne handschriften van de KB. Hij werd begin april koninklijk onderscheiden voor zijn inzet om de nalatenschap van Huygens levend te houden.