Inhoudsblokken

Hoe zorgen Nederlandse organisaties dat bronnen en data toegankelijk blijven voor onderzoekers? Nieuwsuur maakte een reportage om de Nederlandse situatie in kaart te brengen nu er in de Verenigde Staten een vijandig klimaat rondom wetenschap heerst. Ze brachten een bezoek aan de KB om uitleg te krijgen over het webarchiveringswerk van de nationale bibliotheek, en om voorbeelden te zien van de sites die in het huidige Amerika als onwelgevallig te boek staan.

Martijn Kleppe, directielid Onderzoeken en Ontdekken bij de KB, toonde verslaggever Marijn Duintjer Tebbens een aantal voorbeelden uit de LHBT+-webcollectie van de KB. Kleppe: “Een woord als 'gay' staat tegenwoordig op de lijst verboden woorden van de regering-Trump. En een site zoals die van het Transgender Netwerk Nederland, die wij hebben gearchiveerd, zou in het Amerika van vandaag zomaar verboden kunnen worden. Wij als nationale bibliotheek staan voor de vrijheid van informatiegaring. Wij vinden dat onderzoekers altijd toegang tot bronnen moeten houden.” 

De KB verzamelt al 18 jaar Nederlandse websites. Door juridische beperkingen is dit zeer arbeidsintensief met als gevolg dat de KB momenteel een webarchief kent van 25.000 websites; een fractie van het totale aantal van zo'n 5 miljoen Nederlandse websites. Kleppe: “De situatie in de VS laat nog eens zien hoe belangrijk het is om websites structureel op te slaan. Juist daarom roepen wij de Nederlandse regering op om de wet aan te passen zodat wij het Nederlandse internet ruimer mogen opslaan. Pas dan kunnen toekomstige generatie de (online) wereld van nu onderzoeken en begrijpen.”  

Voor het item interviewde Nieuwsuur ook 2 andere organisaties die onderzoeken of zij preventieve maatregelen moeten nemen om hun onderzoeksterreinen veilig te stellen. 

De afzending is nu terug te kijken. Het item begint om 23:13. Het interview met Martijn Kleppe begint om 26:46. Nieuwsuur.

Voor meer informatie over het webarchief zie https://www.kb.nl/over-ons/expertises/webarchivering.

Eerder betoogde Kleppe in de Volkskrant dat ‘Nederland zijn digitale erfgoed verwaarloost’.