Inhoudsblokken

Op bibliotheeknetwerk.nl vind je nu een (Engelstalig) overzicht van alle niet-Nederlandstalige boeken in Nederlandse bibliotheken. Hiermee hopen we meer mensen te kunnen laten lezen, ook mensen die een andere taal spreken dan het Nederlands. Het overzicht is ontstaan dankzij een samenwerking van openbare bibliotheken en de KB. 

Wat vind je in het overzicht van niet-Nederlandstalige boeken?

In het overzicht – dashboard – staan alle niet-Nederlandstalige boeken die je in ons land kunt lenen bij bibliotheken. Zoek je bijvoorbeeld een bepaald Spaanstalig boek, dan zie je in het dashboard bij welke bibliotheek je dat kunt vinden. Je kunt zoeken op titel, maar ook op bibliotheken, schrijver, genre en type boek (e-book of luisterboek bijvoorbeeld). Er zijn op dit moment 712 bibliotheken aangesloten. En er zijn meer dan 527.000 titels waar je uit kunt kiezen in 161 talen.

Voor wie is dit overzicht bedoeld?

Het overzicht is er voor iedereen die een boek zoekt in een andere taal dan het Nederlands. Dat kunnen burgers zijn die niet of niet goed Nederlands spreken, bibliotheken zelf om hun lezers te helpen en bijvoorbeeld leerlingen en studenten.

Waarom is dit overzicht er?

Het idee voor het dashboard is ontstaan toen Nederlandse bibliotheken Oekraïense vluchtelingen wilden helpen. Astrid Kraal, netwerkmanager bibliotheekstelsel bij de KB: “Met de komst van Oekraïense vluchtelingen merkten bibliotheken dat de vraag naar Oekraïens lees- en luistermateriaal steeg. Maar Nederlandse bibliotheken beschikken over lees- en luistermateriaal in zóveel meer talen. Dat is bij lang niet bij iedereen bekend. Wij stimuleren graag het lezen onder alle Nederlanders. Of dat nu in het Nederlands gebeurt, of in een andere taal.”

Wat is er nieuw?

Als je vroeger een boek zocht in een andere taal, dan moest je per bibliotheek kijken of deze het boek in de collectie had. In het dashboard staat deze informatie centraal. Je hoeft dus nog maar op 1 plek te zoeken om te zien welke bibliotheek het boek heeft. 

Meer weten?

Bekijk het dashboard op bibliotheeknetwerk.nl.