Nieuwe versie Atlas of Mutual Heritage online
Nieuwe versie Atlas of Mutual Heritage online
Vandaag staat de nieuwe versie van de Atlas of Mutual Heritage (AMH) online. In deze databank vind je meer dan 8.500 afbeeldingen uit 28 archieven, bibliotheken en museums over de hele wereld. Voor het eerst vind je daar nu ook informatie en afbeeldingen over ontdekkingstochten en andere reizen waar we tekeningen van hebben.
Wat is er nieuw in de AMH?
Vroeger kon je de afbeeldingen in de AMH vinden op plaats, regio en land. Reisverslagen met tekeningen pasten hier niet goed in. Denk bijvoorbeeld aan geïllustreerde dagboeken van ontdekkingsreizigers. Dankzij een nieuwe manier van indelen (ontsluiten) kunnen we afbeeldingen van deze expedities nu met elkaar verbinden. Zo vind je in het reisdagboek van Abel Tasman (1603-1659) de vroegste afbeeldingen van Maori, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. En in het reisverslag van het schip Gelderland vind je tekeningen van (toen nog) levende dodo’s. De AMH is technisch zo verbeterd, dat we dit materiaal nu beschikbaar kunnen stellen voor iedereen.
Wat is de Atlas of Mutual Heritage?
De AMH bestaat sinds 1996. Het is de oudste Nederlandse databank over erfgoed. Je vindt er beeldmateriaal en achtergrondinformatie over de gebieden waar de Verenigde Oostindische Compagnie en de West-Indische Compagnie eeuwen geleden werkten.
De databank is er voor iedereen: van scholieren tot academici, van geïnteresseerden tot professionals. Specifiek is de databank er ook voor de bewoners van de gebieden waar Nederland een verleden mee deelt.
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum Amsterdam, het Nationaal Archief en de KB beheren de databank. Je vindt er dus ook veel materiaal uit de KB-collectie.